Recepti

10 super živil, za bolj zdravo in močno srce!

Da bi imeli bolj zdravo in močno srce, se izogibajte hrani, ki vsebuje veliko nasičenih maščob, sladkorja, soli. Izogibajte se živilom, ki vsebujejo prazne kalorije – z njimi zaužijemo veliko kalorij, a malo hranil, ki jih naše telo potrebuje. Kaj pa bi morali jesti?

1. Losos (in druge mastne ribe)

Vsebujejo omega 3 maščobne kisline, zdrave maščobe, ki so za naše telo pomembno hranilo. Prispevajo k bolj zdravemu krvnemu tlaku in bolj normalni ravni trigliceridov in holesterola v krvi.

2. Ovseni kosmiči

Vsebujejo topne vlaknine, ki zmanjšujejo tveganje za pojav diabetesa, saj znižujejo krvni sladkor. Zmanjšujejo pa tudi slab holesterol. A pazite, da ne kupite ovsenih kosmičev, ki jim je bil dodan sladkor.

3. Jagodičevje

Denimo borovnice in jagode. Jagodičje je bogato z antioksidanti, ki so znani po tem, da ščitijo srce. Preprečijo oksidacijo škodljivega holesterola. Oksidacija pospeši nastanek ateroskleroze.

4. Temna čokolada

Dovolj bo košček čokolade s 60 do 70 odstotki kakava. Ne pretiravajte. Temna čokolada je bogata s polifenoli. To so antioksidanti, ki tako kot tisti, ki so prisotni v jagodičju, preprečujejo nastanek ateroskleroze.

5. Citrusi

Citrusi so bogati z vitaminom C. Gre za enega najmočnejših antioksidantov, ki jih poznamo. Vsekakor torej zmanjša tveganje za bolezni srca.

6. Krompir

Krompir je zdrav, če ga ne cvrete. Bogat je s kalijem, mineralom, ki ga telo nujno potrebuje, da zmore samo primerno uravnavati krvni tlak.

7. Paradižnik

Še eno antioksidantno živilo. In sicer paradižnik vsebuje obilico likopena, to je še eden od antioksidantov, ki imajo močno delovanje. Raziskave so pokazale, da se delovanje likopena ohrani tudi, ko ga segrevamo, ko recimo pripravljamo omako.

8. Oreški

Denimo mandlji, pistacije, orehi, makadamija, arašidi. Tako kot ribe vsebujejo omega 3 maščobne kisline.

9. Stročnice

Denimo fižol, leča, grah. Stročnice so zelo zdrave. Bogate so z vlakninami in zaradi tega pomagajo uravnavati krvni sladkor. Znižujejo pa tudi slab holesterol.

10. Ekstra deviško oljčno olje

Oljčno olje je pomemben del mediteranske prehrane. Raziskave so pokazale, da je ta zelo blagodejna za srce. Zaradi tega bi oljčno olje moralo imeti svoje mesto v vsaki kuhinji.

Click to comment

popularno

To Top