Recepti

Ali je vaš pritisk visok? Znižajte ga preprosto brez pomoči zdravnika!

Če želite regulirati krvni tlak, morate v obzir vzeti vse stvari, ki vplivajo na to: stres, prehrana in telesna aktivnost.

Zmanjšajte vnos soli

Soli ne smemo izločiti iz hrane, ampak jo je treba uravnavati. To je najbolje narediti tako, da kuhamo z zmanjšano količino soli in izbiro živil, ki ne vsebujejo soli ali natrija. Namesto soli uporabite različne začimbe pri pripravi jedi.

Hitra hrana, pekarski izdelki in različni prigrizki vsebujejo veliko soli, to je natrija in trans maščob, ki negativno vplivajo na krvni tlak, …

Vlakna

Vlakna najdemo v sadju, zelenjavi, oreščkih, stročnicah in žitnih žitaricah. Surovo sadje, zlasti (ekološko pridelane) jabolke in hruške, je treba jesti z lupino, saj je tu največja zaloga vlaknin (približno 30 odstotkov več). Študije so pokazale, da ljudje, ki ne uživajo vlakninsko bogate hrane, imajo veliko večjo možnost za razvoj določenih bolezni, eden od njih pa je tudi problem visokega krvnega tlaka.

Bodite aktivni

Povečana telesna masa / debelost zelo vpliva na zvišanje krvnega tlaka, zato je priporočljivo, da se ljudje s prekomernimi kilogrami odločno odločijo za hrano. Vzemite si 30 minut na dan za dejavnost, ki jo imate radi. Že samo z redno aerobno vadbo lahko krvni tlak znižate za 10 enot. Intenzivna vadba dviguje vaš krvni tlak, telo pa se z vajo navadi, da ga spet zniža. Dobro natrenirana krvna žila se z lahkoto razteza in skrči, kar pomaga pri nadzorovanju krvnega tlaka, tudi ko ste pod stresom

Jejte temno čokolado

Znanstveniki z univerze v Adeleidu poudarjajo, da je kakav bogat s flavanoli, ki širijo krvne žile ter tako pospešujejo pretok krvi. Ocenjujejo, da bi bila primerna količina okoli 100 gramov temne čokolade. Temna čokolada vsebuje med 50 in 85 odstotkov kakava, mlečna pa do 30 odstotkov, zaradi česar je prva bolj priporočljiva za znižanje tlaka.

Flavanoli so tudi v zelenem čaju, temnih vrstah jagodičevja ter v rdečem vinu.

Na dan sebi privoščite približno 15 g temne čokolade z najmanj 70 odstotki kakava.

Komentiraj


Popularno

Domov