Zanimivo

Če vaš otrok sedi v tem položaju, ga takoj popravite!

Sedenje v W- položaju (kot vidite na sliki) je ened od pogostih položajev pri otrocih, v katerem lahko preživijo ure in ure.

Toda ta položaj povzroča težave, ki jih večina ljudi ne opazi.

“Ta položaj mu ne omogoča rotacije in prenašanja teže, hkrati se tudi ne more stegovati za igračami na svoji drugi strani z drugo roko. Ravno rotacija telesa in prenašanje teže omogočajo otroku, da lovi ravnotežje, ko zunaj teče, pleza ali se igra z žogo, razvoj teh spretnosti je pomemben tudi pri igri za mizo,” ameriški ortoped Jean McNamara.

Če se otrok navadi, da sedi v tem položaju, lahko pride do naslednjih težav:

  • Ortopedski zapleti: Pride lahko do nepravilnega razvoja kolka, še posebej če so te težave genetsko prisotne v družini.
  • MIšična napetost: Ta položaj poveča zategnjenost mišic, namesto da bi otrok delal na fleksibilnosti telesa.
  • Morebitne nevrološke razvojne napake: Ta položaj je še posebej nevaren za otroke z gibalnimi motnjami (spastičnost) ali hipertonija (povečna mišična aktivnost), saj lahko še poudarja napačne gibalne vzorce.

Otrok se je v tem položaju tudi prisiljen stegovati v desno samo z desno roko in v levo samo z levo roko, razvoj teh sposobnosti pa je ključen za zdrav gibalni razvoj otroka.

Kako lahko preprečite W položaj sedenja?

Najbolje tako, svetuje McNamara, da preprečujete, da bi se tega položaja sploh naučil in navadil. Ko sede v ta položaj, mu nemudoma popravite noge, in ta položaj preprečujte, dokler se ne bo navadil sedeti v drugih položaj, ki omogočajo zdrav gibalni razvoj otroka.

Ko se otrok še plazi, mu med igro potisnite skupaj kolena in roke, tako sploh ne bo mogel sesti v ta položaj. Pomembno je torej, da smo na to pozorni v obdobju, ko se otrok uči sedeti. Tudi kasneje pa je pomembno ta položaj redno preprečevati.

Če opazite, da otrok ne more sedeti v nobenem drugem položaju, se takoj posvetujte s pediatrom.

Prilagamo še video posnetek nepravilnega W-sedenja in pravilnega sedenja.

Komentiraj


Popularno

Domov