Nekategorizirano

ON JE NAJMLAJŠI MILJARDER NA SVETU: Za njegovo podjetje ni še slišal nihče, a zaposluje 750 ljudi!

27-letni John Collison iz Irske, je najmlajši milijarder na svetu, ki je svoje bogastvo zaslužil sam.

Ljudje me pogosto sprašujejo, kako zelo sem bogat in počutim, se kot da želijo slišati nek interesanten odgovor – a jaz nimam nič za povedati,” je povedal Collison.

John je skupaj z bratom ustanovil softversko družbo Stripe, za katero še marsikdo ni slišal in je s 27 leti postal najmlajši milijarder na svetu.

Brata sta družbo Stripe ustanovila leta 2011 in še zdaleč ni tako znana kot na primer Snapchat ali Instagram, saj ne ponuja blaga za široko porabo. Izumila sta program, ki podjetjem olajša internetno plačevanje in poslovanje. Uporabljajo ga največje družbe, tudi Apple. Lani je bila vrednost Stripa ocenjena na 9,2 milijarde dolarjev, časopis Forbes pa je premoženje vsakega od bratov ocenil na 1,1 milijarde dolarjev.

Brata prihajata iz podeželskega dela Irske in oba sta tam zapustila univerzo.

Navdušena računalniška programerja sta z izbiro univerze nakazala razsežnost svojih ambicij. Patrick je bil sprejet na ugledni Massachusetts Institute of Technology (MIT), dve leti kasneje pa se je John vpisal na ugledni Harvard. Še preden je John začel študirati na najstarejši univerzi v ZDA, sta bila z bratom že milijonarja. Prve milijone sta zaslužila z računalniškim podjetjem, ki je manjšim podjetjem in posameznikom omogočalo, da so lažje poslovali na eBayu. Podjetje, ki se je združilo z Auctomaticom, sta leta 2008, ko je imel John 17 let, prodala za pet milijonov dolarjev.

Nato sta se posvetila Stripu in ustanovila sta zagonsko podjetje v Silicijevi dolini.

Stripe je kljub hudi konkurenci hitro rastel. Vanj so vložili bogataši, kakor sta Elon Musk in Peter Thiel. Stripe zaposluje 750 ljudi, od tega 500 v San Franciscu, 150 pa v Londonu, Dublinu, Parizu in Berlinu.

Komentiraj


Popularno

Domov