Recepti

Jeste pico dovolj pogosto?

Obvezna sestavina pice se je izkazala za izjemno čudežno zdravilo!

Kemijska spojina karvakrol, ki jo vsebuje dišeča začimba na pici, nas lahko ščiti pred virusnimi obolenji in celo pred rakom.

Zdravilni origano

Origano, brez katerega ne moremo pripraviti dobre pice in mnogih omak za testenine, je izjemno bogato s čudežno snovjo karvakrolom. Ta naj bi, po raziskavi, objavljeni v glasilu Journal of Applied Microbiology, na edinstven način napadel noroviruse, ki povzročajo virusno okužbo črevesja (gastroenteritis, pogovorno tudi trebušna gripa), za katero sta značilna bruhanje in driska. Zdravilna spojina v origanu naj bi tem virusom uničila zaščitni ovoj, zaradi česar jih imunski sistem lažje uniči. Poleg koristnosti snovi v naravni obliki (zelišča v hrani)znanstveniki v karvakrolu vidijo tudi potencijalno učinkovito razkužilno sredstvo za hrano in površine. Norovirusi so namreč pogosta nadloga v bolnišnicah, saj se prenašajo preko človeškega stika, kapljično in preko stika z okuženimi predmeti.

No, kljub temu, da je origano bogat s to čudežno učinkovino, nam pica ne bo koristila, saj ga z njo v nobenem primeru ne moremo pojesti dovolj, pravijo znanstveniki.

Znanstveniki so sicer že prej opazili močno protibakterijsko delovanje karvakrola, prav tako pa naj bi zaviral razvoj raka prostate.

Komentiraj


Popularno

Domov