Recepti

Kaj se zgodi, če česen uživate na tešče?

Česen je močno razkužilo, ima močne antibakterijske in antiglivične lastnosti, primerjamo ga lahko z najboljšimi antibiotiki, a jesti česen na prazen želodec je nekaj povsem drugega!

Česen, zaužit na tešče, ima večjo moč

Že babice so rade rekle, da nam ni hudega, dokler imamo česen. Izjemno uporaben je tako pri kuhi, kot v domači lekarni. Najbolje je uživati surovega tako kot vse drugo sadje in zelenjavo – saj tako ohrani največ svojih koristnih snovi, ki, kot je že znano, delujejo antibiotično. Manj znano pa je, da je učinek česna toliko večji, če ga uživamo na prazen želodec. Znanstveniki so potrdili, da ima na ta način “prosto pot” do bakterij ter jih lažje uničuje.

Česen preprečuje številna nevarna obolenja, tudi pljučnega raka

Česen je sicer s svojim izjemnim naborom vitaminov in mineralov (bogat je z z vitamini A, Ba, B2, vitaminom C, železom, kalijem, kalcijem, selenom, fosforjem ter z nekaterimi aminokislinami in adenozinom) odlično zdravilo proti visokem krvnem tlaku, zavira glivične okužbe, krepi imunski sistem, znižuje slab holesterol, s čimer zmanjšuje nevarnost srčnih in žilnih obolenj in preprečuje nekatere vrste raka, kot so rak prostate, rak prsi, ledvični rak in rak mehurja. Po raziskavi kitajskega Centra za nadzor bolezni province Jiangsu, objavljene v znanstvenem žurnalu Cancer Prevention Research, uživanje česna vsaj dvakrat na eden kar razpolovi tveganje za razvoj pljučnega raka.

Še nekaj konkretnih primerov uporabe česna v domači lekarni

1. Odstranite bradavico – Na bradavico položite polovičko česna, jo prekrijte z obližem in pustite čez noč. Ponavljajte, dokler bradavice ne odpade.

2. Pozdravite boleče uho – Če vas boli uho, prekuhajte dva česna in nekoliko kapljic kanite v uho.

3. Olajšajte si bolečine pri revmi – V boleče mesto vtrite česen in bolečina bo popustila.

4. Olajšajte si muskelfiber – Uživanje česna sprošča mišice.

Click to comment

popularno

To Top

 

.