Zanimivo

Kaj se zgodi v telesu, ko pijete kavo na prazen želodec?

Kava na prazen želodec? NIKOLI! 

Kava vsebuje veliko antioksidantov, ki delujejo pozitivno na naše zdravje. Poleg tega preprečuje zamašenost žil, varuje možgane in zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen. A kava ima lahko tudi negativne učinke, še posebej, če z njo pretiravamo in če jo pijemo na prazen želodec.

Številni ljudje si začetka dneva ne morejo predstavljati brez jutranje kave.

A strokovnjaki opozarjajo, naj si kavo privoščimo po zajtrku in ne na prazen želodec. V tem primeru lahko skodelica dišeče kave prinese kar nekaj težav, kot so zgaga, napenjanje in v nekaterih primerih celo bruhanje.

Poveča se količina želodčne kisline

Povečana količina želodčne kisline povzroča zgago in prebavne težave ves dan. Če se to dogaja pogosto, veliko kisline sčasoma privede do resnih težav, kot so čir na želodcu, sindrom razdražljivega črevesja in refluks. Slabša kava, ki je praviloma bolj kisla, še poveča nevarnost omenjenih tegob.

Narašča občutek stresa in tesnobe
Pitje kave na splošno povečuje raven stresnega hormona kortizola. Pri pitju kave na prazen želodec se to dogaja še bolj intenzivno, saj ima hrana pomirjujoč učinek na telo, prav tako pa zmanjšuje negativne učinke kave. V najhujšem primeru se pojavijo hude oblike stresa in anksioznost, poroča hrvaški 24 sata.

Nihanje razpoloženja
Kofein vpliva na proizvajanje hormona serotonina, ki je odgovoren za občutke zadovoljstva in sreče. Pomanjkanje tega hormona je glavni vzrok za depresijo in duševne bolezni. Pri posameznikih, ki pijejo kavo na tešče, se spremembe razpoloženja pojavljajo hitreje in pogosteje. Pitje kave večkrat dnevno pa povzroča, da serotonin postane odvisen od zunanjih dejavnikov – in ni več rezultat proizvajanja samega organizma.

Komentiraj


Popularno

Domov