Nekategorizirano

Kaj se zgodi v telesu, ko prenehate kaditi?

Dr. Hillary Jones nam ponuja nekaj nasvetov in razloži, kaj se zgodi z našim telesom, ko se odvadimo te škodljive navade, ki ne samo da škoduje našemu zdravju, z vsakim dnem je vedno bolj škodljiva tudi za naše denarnice.

Še nikoli ni bil boljši čas za prenehanje s kajenjem kot ravno sedaj, meni priznani zdravnik dr. Hillary Jones. “Kot nekdo, ki je uspešno prenehal s kajenjem vem, da je to zelo zahtevno dejanje, uspeh pa je odvisen od odločnosti in volje ter od pomoči različnih orodij, ki vam pomagajo pri tem, v največji meri pa je to odvisno od podpore ostalih ljudi,” je dejal.

Raziskava kaže, da je stopnja prenehanja kajenja višja kot kadarkoli pred tem. “V veliki meri so k temu pripomogle neatraktivne cigaretne embalaže in elektronske cigarete, ki so sedaj veliko bolj nadzorovane kot kadarkoli prej, da se zagotovi njihova varnost in kakovost,” je še pripomnil doktor.

Kaj se zgodi, ko prenehamo s kajenjem?

Po 20 minutah – Krvni tlak in srčni utrip se vrneta v normalno stanje.

Po 8 urah – Vrednost nikotina in ogljikovega monoksida v krvi se zmanjšata za polovico, raven kisika pa se vrne v normalno stanje.

Po 48 urah – Ogljikov monoksid se izloči iz telesa. Pljuča se začnejo čistiti. V telesu ni nikotina. Zelo se izboljšata sposobnost za okus in vonj.

Po 72 urah – Dihanje postane lažje. Bronhialne poti se sprostijo in stopnja energije se poveča.

Po 2 do 12 tednih – Cirkulacija se izboljša.

Po 3 do 9 mesecih – Kašelj, piskanje v prsih in težave z dihanjem se izboljšajo. Delovanje pljuč se poveča za 10 odstotkov.

Po 1 letu – Tveganje za srčni napad pade približno na polovico v primerjavi z osebo, ki še vedno kadi.

Po 10 letih – Nevarnost za pljučnega raka se zmanjša za skoraj polovico. Tveganje za srčni napad pa pade na stopnjo človeka, ki ni nikoli kadil.

Zanimivo, kajne? DELITE to s prijatelji!

.

Komentiraj


Popularno

Domov