Zanimivo

Ko boste to prebrali, boste pivo pili vsak dan!

Ste vedeli, da lahko pitje piva v zmernih količinah koristi vašemu zdravju?

Zmerne količine alkohola varujejo pred boleznimi srca in ožilja

Ameriška univerza je izvedla študijo, v kateri je sodelovalo več kot 2 tisoč starejših moških in žensk, ter ugotovila, da imajo zmerne količine popitega alkohola blagodejne učinke na delovanje srca. Tisti, ki so spili 1-2 alkoholni pijači na dan, so imeli namreč kar za 50 odstotkov manjše tveganje odpovedi srca. Poleg tega imajo Francozi, ki so redni pivci rdečega vina, dejansko eno najnižjih stopenj smrtnosti zaradi koronarne bolezni srca.

Pivo upočasnjuje staranje in preprečuje razvoj sladkorne bolezni

V zmernih količinah pivo povečuje gostoto in nivo HDL holesterola, ki je poznan kot koristen in človeku nujno poteben holesterol. Raziskovalci bostonske univerze so odkrili, da ima ta pijača ugoden vpliv tudi na žile, saj prihaja z zmernim rednim uživanjem do manjšega števila strdkov, poleg tega pa pomaga tudi pri preprečevanju razvoja sladkorne bolezni tipa 2. “Ljudje bi morali vedeti, da manjša količina alkohola na bazi vsakodnevnega uživanja upočasnjuje staranje,” pravi dr. Curtis Ellison, vodja oddelka za preventivno medicino in epidemiologijo ter profesor medicine na bostonski univerzi.

Za zdrave kosti in boljše razpoloženje

Pivo ima poleg ostalih koristi zdravju pomembno vlogo tudi pri preprečevanju izgube kostne mase ter pri obnovi kosti, tako pri moških kot tudi pri mladih ženskah, medtem ko je učinek prekomernega pitja alkohola ravno obraten. Ameriško raziskovanje odraslih nad 65 let pa je pokazalo, da so imeli tisti, ki so spili od 1 do 6 alkoholnih pijač na teden, manjše tveganje za demenco kot nepivci ali tisti, ki so z alkoholom pretiravali.

Zmerne količine alkohola pomagajo tudi pri zmanjševanju stresa in strahu ter pri samozavesti in izboljšajo posameznikovo razpoloženje.

Pitje piva v prekomernih količinah izniči vse njegove koristi ter zdravju predvem škoduje

Uživanje alkoholnih pijač je zdravo le v zmernih količinah, kar pa velikokrat povzroča težave, saj alkohol zelo hitro vpliva na lastno presojo, zato se je zgolj pri eni ali dveh popitih steklenicah včasih težko ustaviti. Pa vendar bi morali biti škodljivi učinki prekomernega pitja alkohola, predvsem na jetra, zadosten razlog za določanje zmernosti. Poleg tega ima pivo veliko hranilnih snovi in kalorij, zato je ravno popivanje večkrat poglavit razlog za nagnjenost k debelosti.

Kdaj je pitje piva zdravo?

Obstaja kar nekaj nasvetov za vse ljubitelje piva, ki skušajo od njega pridobiti koristi za zdravje in hkrati omejiti njegove negativne učinke:

  •  Pij počasi – zdrava jetra lahko predelajo eno pločevinko piva v eni uri. Če piješ hitreje, preobremeniš sposobnost svojega telesa za predelavo alkohola.
  • Ne pij alkohola na prazen želodec – obrok hrane pred uživanjem alkohola pomaga upočasniti njegovo absorbcijo. Poln želodec pa pomeni tudi manjšo količino popitega alkohola.
  •  Med pitjem piva pij vodo ali brezalkoholno pijačo – alkohol namreč dehidrira tvoje telo, zato je pametno, da med pitjem piva spiješ tudi brezalkoholno pijačo, ki pomaga telesu pri zadrževanju vode.
  •  Zaščiti svoja jetra in dovoli, da si le-ta opomorejo, zato nikar ne pij velikih količin alkohola vsak dan.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju«.

 

VIR: zdravakrava.hr, moski.si

Komentiraj


Popularno

Domov