Zanimivo

Koliko mesečno zasluži naš predsednik države?

Na volitvah bomo ta mesec znova oddali glas za predsednika države. Kdorkoli bo že zasedel to funkcijo, bo mesečno prejel 5419 evrov bruto plače.

65. plačnem razredu je predsednik republike v družbi predsednikov vlade, državnega zbora ter vrhovnega in ustavnega sodišča, ob osnovni plači skoraj petih tisočakov in pol pa mu pripada še nekaj drugih osebnih prejemkov in povračil.

Med njimi je povračilo stroškov stroškov za prevoz na delo in z dela, regresa za prehrano in letni dopust, nadomestila za ločeno življenje ter povračila stroškov za službena potovanja, piše STA. Tako kot poslancem pa mu pripada še do 40 dni letnega dopusta.

Dobra dva milijona za delovanje predsedniškega urada

V proračunu za delovanje predsedniškega urada, ki trenutno premore 38 zaposlenih in štiri vozila, je predvidenih 2,3 milijona evrov. Sredstva so se v letih med 2010 in 2016 s 3,5 milijona evrov skrčila za okoli 35 odstotkov, a obseg dejavnosti je ostal enak.

Predsednik Borut Pahor se je sicer odrekel izplačilu dnevnic za službene poti, možnosti izplačila nadomestila pa se je odpovedala tudi njegova partnerka Tanja Pečar.

V Uradu predsednika republike, kot že omenjeno, najdemo štiri vozila, in sicer Mercedes V, letnik 2015, Toyoto Prius, letnik 2010 in škodo superb, letnik 2011, v najemu pa imajo še novejši audi A6.

Tako predsednik kot objekti, ki jih uporablja, so deležni 24-urnega varovanja, enajst od skupno 38 funkcionarjev in javnih uslužbencev v uradu predsednika pa je vezanih na mandat aktualnega predsednika.

Click to comment

popularno

To Top

 

.