Zanimivo

Koliko zob ste izgubili do zdaj? To nam pove, kako dolgo bomo živeli…

Število zob, ki ste jih izgubili je lahko dober pokazatelj napovedi dolžine življenja.

Ljudje, ki imajo še vedno vse svoje zobe in so stari 74 let, imajo več možnosti, da bodo doživeli sto let, so odkrili znanstveniki v nedavni študiji, ki je bila objavljena v časopisu Periodontology 2000. Tisti ljudje, ki so izgubili pet ali več zob do svojega 65 leta starosti, imajo najverjetneje tudi mnoge zdravstvene težave, vključno kardiovaskularne bolezni, sladkorno in osteoporozo, kar pa lahko skrajša življenjsko dobo.

Vse te bolezni pa so povezane tudi s kvaliteto življenja, s socialno ekonomskim statusom in s stresom.

»Ljudje lahko zobe izgubijo zaradi stresa in travm, zaradi slabe higiene ustne votline, vnetja ali zaradi kajenja, vse pa je lahko povezano tudi z boleznijo srca ali s sladkorno boleznijo,« je pojasnil dr. Nigel Carter. Pojasnil je še, da raziskava razkriva slabše zdravje posameznika. Tisti ljudje, ki hitreje izgubljajo svoje zobe, imajo veliko večjo možnost za nastanek mnogih zdravstvenih težav. Zobje so torej pokazatelj našega zdravja.

»Tisto, kar se dogaja v naši ustni votlini, je zelo dober in jasen pokazatelj zdravja našega celega telesa. Zato je tudi tako pomembno, da vzdržujemo higieno ustne votline in da skrbimo za svoje zobe. Opazovati moramo tudi dlesni, te so lahko hiter pokazatelj, da z našim telesom nekaj ni v redu
,« je še pojasnil dr. Carter.

Strokovnjaki opozarjajo še, da redno obiskujemo zobozdravnika, skrbimo za ustno higieno in opazujemo zdravje zob ter dlesni.

 

 

VIR: telemaster.me, mojaleta.si

Komentiraj


Popularno

Domov