Recepti

Kuhanje s svinjsko mastjo je mnogo boljše kot sončnično olje…

Naše babice so še enkrat več imele prav! 😉 

Svinjska mast se še zmeraj najbolj uporablja pri kuhanju. Morda se bo sedaj še bolj, ko boste ugotovili, da ni tako škodljiva, kot so vam nekoč govorili.

Svinjska mast je dobila zelo slabo slavo, saj naj bi močno dvigovala raven holesterola in povečevala možnosti srčne kapi.

Sedaj je tako kot jajca, tudi svinjska mast postala znova “zdrava” in jo lahko znova uporabimo pri kuhi.

Po poročanju Dr. Flávia Madruga, nutricionista in specialista za športno medicino, naj bi mast bila mnogo bolj zdrava kot razna olja (sončnično, repično,…).

Zaradi količine nasičenih maščob in holesterola je svinjska mast dolgo časa veljala za nevarnost, ki preži na naše zdravje.

Številne raziskave, ki so jih strokovnjaki opravili v zadnjih letih, pa so pokazale ravno nasprotno, in sicer da je včasih celo manj nevarna in škodljiva kot nekateri njeni nadomestki.

1. Svinjska mast je v 40 odstotkih sestavljena iz nasičenih maščob, kokosovo olje za primerjavo pa iz kar 85 odstotkov nasičenih maščob.

Večino nenasičenih maščob v masti tvori oleinska kislina, zelo zdrava maščobna kislina, ki je dobra za srce in ki skrbi za nižjo stopnjo slabega holesterola v vašem telesu.

2. Svinjska mast ima zelo visoko točko vrelišča, zato svoje strukture ne spreminja prav zlahka.

Živila, ocvrta v masti, zato absorbirajo manj škodljivih radikalov, kot bi jih sicer pri cvrtju.

Seveda ocvrte hrane ni priporočljivo uživati v velikih količinah, ampak ko to počnete, je najboljša izbira mast, ki bo obenem zagotovila hrani poseben okus.

3. Maščobe, ki jih vsebuje mast, imajo še številne dokazane prednosti, ki jih telo potrebuje za opravljanje vsakodnevnih nalog.

Seveda jih je pametno uporabljati v bistveno manjši količini, kot so jih naši predniki, pa vendar ni nič narobe, če se sem ter tja znajdejo na vašem jedilniku.

Maščobe vsebujejo kalorije, smo poslušali vrsto let, a zdajšnje študije so potrdile, da gre v resnici za občutek sitosti, saj se maščobe iz masti pretvarjajo v energijo in pomagajo pri absorpciji vitaminov.

Obenem pa je bilo dokazano še, da vsebuje holesterol,ki se v telesu pod vplivom UV žarkov pretvarja v vitamin D, ki pa je konec koncev še kako pomembno za absorpcijo kalcija.

Naše babice bodo spet zmajale z glavami, ko jim bomo rekli, da je svinjska mast v bistvu nič bolj škodljiva kot vsa ostala olja… 

Komentiraj


Popularno

Domov