Zanimivo

Lady Gaga je v dokumentarnem filmu razkrila, da se ves čas spopada s težko boleznijo…

Znana pevka je pred kratkim objavila nekatere podrobnosti o bolezni, s katero se bori že več let. Spopada se s težko, a slabo poznano boleznijo fibromialgijo. S hudimi bolečinami se spopada že zadnjih pet let, a  prav nastopi na odru ji pomagajo, da nekoliko pozabi nanjo.

S to bolečino živim že zadnjih pet let. Znova sem lahko jaz le, ko začutim adrenalin ob svoji glasbi, mojih oboževalcih, in takrat sem pripravljena na akcijo. A to ne pomeni, da nisem ves čas v bolečinah,” je v dokumentarnem filmu razkrila pevka Lady Gaga. V filmu jo spremljajo med njenimi vajami, nastopi in kako ji uspeva uravnotežiti zasebno in karierno življenje. Dovolila pa je tudi objavo prizorov, ko leži na kavču in njeno telo prežemajo močni mišični krči, ki ji povzročajo bolečino. Ustvarjalci dokumentarnega filma so jo lahko spremljali tudi k zdravniku, kjer je prejela injekcijo protibolečinskih sredstev, medtem ko ji je ekipa maskerjev pripravljala make up za naslednji intervju, ki ga je imela nekoliko pozneje.  ”Koga še ličijo, ko je pri zdravniku na zdravljenju,” se je pošalila.

Večina posameznikov s fibromialgijo občuti bolečino v številnih mišicah. Občutek je tak, kot bi jim nekdo mišice natezal ali kot bi bile mišice preutrujene zaradi dela. Včasih je mišična bolečina pekoča in jo primerjajo s tisto pri gripoznem obolenju. Resnost bolezenskih znakov je pri različnih osebah različna.

A tudi drugi ljudje, ki se spopadajo s fibromialgijo, morajo kljub nenehnim bolečinam opravljati številne vsakodnevne naloge, čeprav so že manjše stvari lahko naporne.  Fibromialgija prizadene okoli 2 odstotka ljudi in je opisana kot kronična bolečina, ki se pojavlja po celem telesu in ima nekatere bolj občutljive točke. ”Bolečina bolnika izčrpa,” je za Healthline.com povedal dr. Kevin Hackshaw iz oddelka za revmatološke bolezni na univerzitetni bolnišnici Ohio. Spremljajo jo tudi drugi simptomi, kot je kronična utrujenost, motnje spanja, glavoboli in zmedenost. Pojavi se lahko v kateri koli starosti, a običajno je pogostejša med starejšimi. Pogosteje se pojavlja tudi pri ženskah.

Čeprav ni napredujoča bolezen, izbruhne v valovih, kjer ima obdobja, ko je hujše, in obdobja, ko so simptomi znosnejši. Fizični ali psihološki stres navadno sprožita poslabšanje simptomov. ”Če sem depresivna, dobim mišične krče,” je razkrila Lady Gaga.

S svojo izkušnjo je pevka želela povečati ozaveščenost o tej bolezni, ki je dolgo časa veljala za namišljeno bolezen in so jo zdravili kot psihično motnjo. A bolniki dobro vedo, kako resnična je, čeprav je medicina ni priznavala. Danes k sreči ni več tako. Čeprav natančnega vzroka še ne poznamo, so raziskave v zadnjih nekaj desetletjih pokazale, da se pri bolnikih s fibromialgijo pojavljajo določene biokemične spremembe. ”Okoli te bolezni je veliko nerazumevanja. Predvsem, ker ljudje mislijo, da si bolniki bolečino izmišljujejo,” pove Janet Armentor profesorica sociologije iz kalifornijske univerze Bakersfield. ”V intervjujih, ki sem jih izvedla s številnimi ženskami z diagnozo fibromialgija, smo se pogovarjale o izzivih, s katerimi se soočajo. ‘Bolezen v resnici obstaja. Ni samo v moji glavi. V resnici čutim prave simptome in resnično bolečino,’ povedo pacientke.’

Študije so pokazale, da pri teh pacientih nastanejo določene biokemične spremembe. Ob punkciji hrbtenične tekočine se na primer pokažejo različne vrednosti določenih nevrokemikalij. Ne gre za izmišljeno diagnozo. Gre za resnično motnjo živčevja, ki se kaže z mišično-skeletnimi bolečinami.

Zdravljenje

Trenutno ne poznamo preprostega testa, s katerim bi lahko diagnosticirali fibromialgijo. Zdravniki jo zato diagnosticirajo na podlagi simptomov, ki jih je postavilo Ameriško revmatološko združenje (American College of Rheumatology, s kratico ACR). Čeprav še ne poznamo zdravljenja fibromialgije, obstaja več strategij, ki lahko pomagajo bolnikom. Zdravniki najprej svetujejo spremembo življenjskega stila. ”Vemo, da je redna telesna aktivnost ključnega pomena za blaženje nekaterih simptomov,” pove Hackshawova. ”Veliko raziskav je, ki kažejo, da lahko pomagajo tudi meditacija in druge vaje zavedanja, saj nekoliko blažijo bolečino.

Če te strategije niso dovolj, zdravniki predpišejo nizek odmerek TCA-antidepresivov ali serotonin in SNRI. ”To so tipična zdravila, ki se jih uporablja kot antidepresive, saj znižajo raven določenih nevrokemikalij v živčnih končičih. Ko so ti znižani, se zmanjša bolečina, ki jo možgani zaznajo.” Pomagajo lahko tudi zaviralci kalcijevih kanalov, ki blokirajo bolečinske signale do možganov.

Eden najpomembnejših odkritij v moji raziskavi je, da se bolniki zaradi tega, ker jim ljudje ne verjamejo ali jih ne razumejo, velikokrat izolirajo, kar privede do cele vrste drugih problemov – od težav z druženjem do dobrega počutja, saj smo ljudje družabna bitja,” še doda profesorica sociologije Janet Armentor.

Prav zato je pomembno, da zvezdniki, kot je Lady Gaga, pomagajo ozaveščati o bolezni, kot je fibromialgija, saj dajo bolnikom občutek, da v tem niso sami. ”Pogosto je fibromialgija navzven tako nevidna, da se ljudje ne zavedajo, da se dogaja številnim ljudem okoli nas. Ko nekdo tako uspešen, kot je Lady Gaga, pove, da se spopada s čim takim, ljudem poda sporočilo: ‘Tudi sama se soočam s tem, razumem skozi kaj greste’. To je zelo pomembno.

Lady Gaga si ne želi, da bi jo fibromialgija določala in ji uničila življenje. Še vedno so stvari, ki bi jih rada dosegla. A zaveda se cene in da se mora spopasti s to boleznijo in poskrbeti za svoje zdravje. Mislim, da je njeno sporočilo zelo pozitivno,” še pojasni sociologinja Janet Armentor. 

Vir: perfecto.guru

vizita.si

Komentiraj


Popularno

Domov