Recepti

Nogo si je pred spanjem zavila v zeljne liste in zgodilo se je to …

Najprej se ji je zdelo bizarno, nato pa ni mogla verjeti rezultatom.

Zdravilne lastnosti zelja so znane že zelo dolgo, a najbrž ne poznate čisto vseh pozitivnih strani te zelenjave, s katero si lahko pomagate in do rezultatov pridete že v nekaj dneh, morda celo čez noč. Dokazano je, da so uporabni tako zeljni listi, kot je sok svežega zelja in zelnica.

Ženska si je poškodovala koleno (diagnoza: poškodba meniskusa). Na nogo, kjer je imela zatečeno koleno ni mogla stopiti, kaj šele da bi lahko hodila. Kmalu je začela obiskovati fizioterapijo, ki pa ni kazala velikih uspehov. Po priporočilu mame je poskusila še eno alternativo, ki se ji je sprva zdela bizarna. Na obolelo mesto si je položila velike liste zelja (lahko bi uporabila tudi naribano zelje) in si nogo rahlo povila s folijo. Ženska ni mogla verjeti, ampak že po dveh dneh je lahko hodila – sicer počasi, vendar je šlo. Operacija za katero je imela datum sploh ni bila potrebna. Pravi, da je od tega že več kot 3 leta in se bolečina skoraj ne pojavi.

Zeljni listi vam bodo v pomoč tudi pri drugih težavah:

OTEKLINA – na prizadeto mesto si položite zeljne liste in jih narahlo povijte s folijo (lahko uporabite tudi kakšen drug povoj). Zeljni obkladek na obolelem mestu pustite čez noč, vendar bodite previdni, da si ne povijete pretesno.

Če imate zvin prav tako nanj položite kuhane ali segrete zeljne liste. Menjajte na 15 minut.

GLAVOBOL – zmečkajte sveže liste svežega zelja, jih segrejte v pečici in si z njimi obložite glavo. Če imate hud glavobol liste menjajte na vsake 2 do 3 ure.

AKNE – v pečici najprej pogrejte zeljne liste, nato pa si jih položite na kožo.

CIROZA JETER in ostale črevesne bolezni – zavrite 1 l vode in vanjo dajte 2 do 3 velike sveže zeljne liste. Kuhajte 3 – 5 minut, nato pa jih uživajte 3x na dan.

ASTMA in BRONHITIS – zvečer in zjutraj na prsi ter zgornji del trebuha položite nekaj večjih zeljnih listov, ki jim odstranite rebra. Segrejte jih v vroči vodi ali pečici.

BOLEČINE V ŽELODCU – pripravite 3 zeljne liste, 3 drobno sesekljane čebule in 6 pesti otrobov. Zmes kuhajte v vodi do 15 minut in ves čas mešajte. Dobljeno zmes nato zavijte v krpo ali večjo brisačo ter si obložite želodec za 1 do 2 uri.

OPEKLINE – iz zeljnih listov izcedite sok, ga zmešajte z jajčnimi beljaki in namažite na opečeno mesto.

BOLEČINE V KRIŽU – boleče mesto si najprej namažite z oljem, nato pa nanj položite zeljne liste. Če ne mislite ležati si jih povij z ovojem, da listi ne bodo padali stran. Pustite delovati 3 ure. To ponavljajte 7 dni zapored.

PROTI ZAPRTJU IN BOLJI PREBAVI – večkrat dnevno zaužijte žlico kislega zelja. Pomagalo naj bi že po treh zaužitih žlicah.

Click to comment

popularno

To Top

 

.