Ganljivo

Ob zapisu in fotografiji hrvaškega gasilca se boste zamislili…

Po obsežnih gozdnih požarih je hrvaški gasilec na spletu delil sliko, na kateri so mnogi izmed njegovih sodelavcev zaradi napornega gašenja zaspali ob cesti. Slika je hitro obkrožila Hrvaško, dosegla pa tudi Slovenijo.

To je zapisal hrvaški prostovoljni gasilec:

To niso poslanci … To so moji bratje, gasilci … vso noč prostovoljno rešujejo življenja in premoženje … Prostovoljno … Oni ne bodo dobili nobene prednostne obravnave za pokojnino.

Junaki so zaspali …


To gre tiho z njimi …

Obstaja boljši svet. Obstajajo boljši ljudje. Med nami so.

Spomnim se nazaj, ko sem vadil z ekipo gasilcev na asfaltnem igrišču pri osnovni šoli. Vsi okoli nas v kratkih hlačah in majicah, mi pa v gasilskih uniformah, z dolgimi rokavi, težkimi čeladami na glavah.

Spomnim se dolgih noči, preživetih na intervencijah … Na misel mi pridejo podoba mlade ženske – nosečnice, ki ni imela nobenih poškodb, umrla je zaradi “poškodbe tilnika” …

Spet drugič so bili na cesti razstavljeni ostanki človeškega telesa – kolesarja, preko katerega je šel avtomobil …

Spomnim se druge nosečnice, ki je kričala pol ure, preden smo jo z mojimi kolegi potegnili iz zdrobljenega golfa … Skupaj sva jokala, ampak smo delali naprej …

Prostovoljno …

Nekateri pa ves ta čas kradejo …


Ne obžalujem časa preživetega s kolegi gasilci … Ampak ti “zakonodajalci”, ki spijo na parlamentarnih zasedanjih, sprejemajo zakone o varstvu pred požari, ter druge zakone povezane z gasilstvom … Kaj vedo o gasilstvu? Kaj vedo o varstvu pred požarom?
Obstaja boljši svet. Obstajajo boljši ljudje. Med nami so.

Damir Lackovic

Delite naprej, naj si ta zapis preberejo še vaši prijatelji!

Komentiraj


Popularno

Domov