Zanimivo

Odkrili podzemni Nacistični projekt, star več kot 60 let.

Nacistični svet je veliko večji, kot smo si predstavljali…

Adolf Hitler je nemško ljudstvo pripeljal v drugo svetovno vojno s smrtonosnimi in katastrofalnimi posledicami. V času Hitlerjeve vladavine je genocid judovskega ljudstva postal red dneva in nihče se ni počutil varen, niti v svoji domovih.

Medtem ko je veliko znanega o Hitlerju in njegovih številnih različnih shemah, se še danes pojavljajo novi deli njegovih projektov. Pravzaprav je eden od Hitlerjevih največjih tajnih projektov še vedno več kot skrivnost zgodovinarjem in arheologom.

Več v galeriji spodaj:

Na primer, globoko v gorah na Poljskem stoji zapuščena podzemna kopa. Bila je znana kot projekt Riese, in kaže, kako daleč je bil Hitler pripravljen iti, da bi naredil Nemčijo vsemogočno.

Arheologi že več let špekulirajo o projetku Project Riese. Mnogi domnevajo, da je povečano zavezniško bombandiranje povzročilo, da je Hitler večino svojih operacij premaknil pod zemljo, projekt Riese pa je bil eden izmed njih.

Hitler je izbral Alberta Speera, svojega ministra za oborožitev in vojno proizvodnjo, da bi vodil ta vrhunski tajni projekt.

Hitler je naročil, da se za ta projekt sestavi povsem novo podjetje, imenovano Silesian Industrial Company. Vedel je, da bo potreboval impresivno količino delovne sile.

Medtem ko je bilo večino mladih in sposobnih nemških moških za delo na fronti, so zato bili “zaposleni” zaporniki iz Italije, Sovjetske zveze in Poljske, da bi naredili večino revolucionarnega trdega dela, ki je bilo potrebno. To je vključevalo gradnjo cest, jarkov in prezračevalnih sistemov.

Najtežji del projekta je bilo prebijanje skozi kamen gore, da bi izdelal predore. Tudi to je bila naloga, dodeljena vojaškim osebam, pod nadzorom strokovnjakov iz Ukrajine in Nemčije. Skala je bila skoraj neprepustna, kar je omogočilo dobro obrambo pred zavezniškimi silami, vendar je bilo težko pri gradnji.

Ker je bila skala tako trdna, je posadka lahko zgradila predore, ki so bili veliko višji od povprečnih podzemnih jam. Pogoji za delavce so bili nevarni in mnogi moški so izgubili življenje na projektu.

Kljub temu je bil dosežen velik napredek, vendar to Hitlerju ni bilo dovolj. Naročil je gradnjo 13 koncentracijskih taborišč in zapornike postavil na projekt Riese. Poleg vseh teh novih zaprtih delavcev je bilo zaposlenih 900 SS delavcev, ki so jih varovali.

Popolnoma natančen prikaz števila ljudi, ki so delali na projektu Riese, je bil izgubljen med vojno, čeprav so strokovnjaki v celoto združili skupno več kot 9.000 ljudi. Od te številke je umrlo najmanj 5000 ljudi ali jih je bilo kasneje usmrčenih.

Ob koncu druge svetovne vojne je ruska vojska začela korakati proti temu delu Poljske.Hitler je moral iz projekta odvzeti lastne sile in pustiti večino zapornikov, ki so delali v globinah gore.

Po podatkih iz virov, ki so blizu Hitlerju, je bil projekt Riese le začetek veliko večjega projekta. Preostanek Hitlerjeve vizije je obsegal grad Książ, ki ni bil veliko oddaljen od tega velikega podzemnega projekta.

Hitler in njegovi možje so zasegli grad in se odločili, da ga bodo preoblikovali v pravo trdnjavo.Dodali so skrivna dvigala in predore, ki so vodili iz gradu skozi klet. Mnogi špekulirajo, da je bilo tako prevažano nacistično zlato  po vsej Poljski, čeprav do danes tega zlata še niso odkrili.

Neverjetno je, kako dolgo je že od tega in še vedno odkrivamo vse več njegovih neumnih načrtov za svetovno dominacijo. Karkoli je načrtoval za Project Riese, na srečo tega ni nikoli uspel izpeljati!

Več v galeriji spodaj:

Komentiraj


Popularno

Domov