Ganljivo

ODREZALI SO JI PALEC: Več let si je grizla nohte in dobila redkega raka!

Neverjetno nevarna navada! Si tudi vi grizete nohte?

Študentki so morali amputirati palec, potem ko se ji je razvila redka oblika kožnega raka, acral lentiginous melanom, zaradi pogostih poškodb na nohtu in tkivu, ker si je nenehno grizla nohte.

20- letna Courtney Whithorn si je zaradi nadlegovanja v šoli začela grizti nohte. To se je iz leta v leto stopnjevalo, vse dokler si leta 2014 ni odgriznila nohta na palcu.

Sprva nisem niti opazila, kaj sem naredila, dokler nisem videla, koliko krvi je bilo. Noht nigdar več ni bil isti. Rasel je le na eni strani palca, jaz pa sem si še naprej grizla nohte, dokler ni koža pod mojim nohtom počrnela, «je povedala Courtney.

Od strahu in sramu je štiri leta skrivala palec. Nihče ni opazil, da nekaj ni vredu – niti starši in prijatelji.

Bilo me je zelo sram, kako mi je roka izgledala. Od takrat naprej sem svojo roko vedno držala v pesti, da nihče ne bi opazil, da je nekaj narobe. Vendar me je zagrabila panika, ko je moj palec začel postajati črn in po toliko letih sem se odločil, da povem staršem, kaj sem naredila in takrat sem jim pokazala palec “, je dejala Courtney.

– “Počutila sem strašno slabo. Delala sem si umetne nohte, skrivala palec v pesti”. je še dodala.

Ko je noht pokazala staršema, je končno le odšla k zdravniku. Ta pa jo je takoj napotil k specialistu.

Obiskala sem dva plastična kirurga, ki sta razmišljala, da bi najprej odstranila noht iz nohtno posteljico, da bi se znebila črnice, nato pa da bi naredila presaditev kože, da bi bil prst znova kožne barve. S tem sem bila zelo zadovoljna. A pred mojo prvo operacijo so se zdravniki odločili, da naredijo še biopsijo. Morala sem čakati šest tednov na rezultate. Vzorce so morali poslati v več laboratorijev, saj niso mogli odločiti, ali gre za maligni ali benigni tumor,” pripoveduje. Zdravniki so morali narediti še dodatne preiskave in kmalu so odkrili, da gre za meligni melanom – najbolj nevarno obliko kožmega raka, ki pa je zelo redka za tako mlade ljudi. ”Bila sem v popolnem šoku in nisem mogla verjeti vsemu skupaj. Moja mama je samo bruhnila v jok.

Courtney, ki poleg študija dela tudi v recepciji, je prestala dve operaciji, s katerima so ji odstranili nohtno posteljico in testi so kasneje pokazali, da so ji uspeli odstraniti rakave celice. Kljub temu so ji teden dni kasneje zdravniki dejali, da bodo morali amputirati prst. Plastični kirurg ji je pisal in dejal, da je protokol za ta melanom amputacija, saj je tako redek in ne želijo tvegati.

Takrat sem bila v službi in ko sem videla besedo amputacija, sem dobila panični napad. Tekla sem ven na zrak, saj nisem mogla dihati. Bila sem čisto iz sebe. Nikoli se nismo pogovarjali o amputaciji.

Obiskala je še enega specialista za melanom, ki se je strinjal, da je pri tako redkemu raku amputacija najboljša izbira.

V poskusu, da bi se izognili amputaciji, je kirurg izvedel operacijo, s katero so ji skušali odstraniti malihne celice, a je kasneje test pokazal, da bo res potrebna amputacija. ”Ko sem zaspala, nisem vedela, ali se bom kasneje zbudila s prstom ali brez njega.”

VIR: Profimedia

Med operacijo so ji morali amputirati prst, prav tako so ji odstranili dve bezgavki, da bi lahko določili, ali se je rak že razširil ali ne. Čeprav je bila operacija uspešna, še vedno ne vedo z gotovostjo, ali so ji popolnoma odstranili rakave celice ali ne. To bodo pokazale nadaljnje preiskave.

Komentiraj

Popularno

Domov