Zanimivo

Otroci inteligenco podedujejo od matere, ne od očeta!

Očetje, žal nam je! 😉

Raziskovalci iz Glasgowa so ugotovili, da materin genetski profil najverjetneje določa, kako pametni bodo njeni otroci in da oče morda nima vpliva na otrokovo pamet, piše Independent.

Bolj verjetno je, da bo ženska prenesla gen inteligence otroku, ker se ta prenaša preko X kromosoma.

Poleg tega znanstveniki zdaj verjamejo, da se geni za napredne kognitivne funkcije, podedovane po očetu, lahko samodejno deaktivirajo.

Laboratorijske študije na gensko inženirskih miših so pokazale, da so tiste, ki imajo več materinih genov, razvile večje glave in možgane, vendar manjša telesa.

Tiste z več očetovskih genov so imele manjše možgane in večja telesa.

Raziskovalci so identificirali celice, ki vsebujejo samo materinske ali očetovske gene v šestih različnih delih mišjih možganov, ki so nadzirali različne kognitivne funkcije, od prehranjevalnih navad do spomina.

Celice z očetovskimi geni so se nakopičile v delih limbičnega sistema, ki sodelujejo v funkcijah, kot so seks, hrana in agresija.

Toda, raziskovalci niso našli očetovskih celic v možganski skorji, kraju, kjer se pojavljajo najnaprednejše kognitivne funkcije, kot so sklepanje, veselje, jezik in načrtovanje.

Raziskovalci so ugotovili, da so teorije, ekstrapolirane iz raziskav, izvedenih na miših, veljavne tudi v resnici, saj so vsako leto od leta 1994 do danes anketirali 12.686 ljudi, starih od 14 do 22 let.

Kljub upoštevanju več dejavnikov, od učnega dosežka anketiranca do njihove rase in socialno-ekonomskega statusa, je ekipa ugotovila, da je še vedno najboljši napovedovalec inteligence, IQ matere.

Raziskave so prav tako pokazale, da genetika ni edini dejavnik, ki vpliva na inteligenco – le 40 do 60 odstotkov inteligence je dedne, na drugi del pa vpliva okolje.

Prav tako je bilo ugotovljeno, da imajo matere izredno pomembno vlogo v negenetskem delu inteligence, nekatere raziskave pa kažejo, da je povezanost matere in otroka tesno povezana z inteligenco.

Raziskovalci z univerze v Washingtonu so ugotovili, da je za rast določenih delov možganov ključna stabilna čustvena povezava med materjo in otrokom.

Močna vez z materjo naj bi otroku dala občutek varnosti, kar mu omogoča, da raziskujejo svet in jim dajo samozavest pri reševanju težav.

Poleg tega predane in obzirne matere pogosteje pomagajo otrokom pri njihovih težavah in jim tako pomagajo, da razvijejo svoj polni potencial.

Seveda vloga očetov pri razvoju otroške inteligence ni zanemarljiva, saj na razvoj inteligence vplivajo tudi številni drugi dejavniki – na primer intuicija in čustva -, ki jih otroci lahko podedujejo od očetov.

 

Vir: Pozitivan stav

Komentiraj


Popularno

Domov