Zanimivo

Otroci, ki se igrajo v pesku in blatu, so bolj zdravi in ​​močnejši. Nekaj ​​umazanije ne škodi…

Igranje zunaj ima več prednosti

Mnogi od nas imajo lepe spomine na otroštvo, ko smo v blatu našli ustvarjalno zabavo ali pa smo se le imeli priložnost nekoliko umazati. Čeprav starši niso bili popolnoma navdušeni nad tem, so dobro vedeli, da otrokom ni treba vedno biti čisti.

Blatne igre
Za majhne otroke igranje v blatu ali pesku ne pomeni le veliko veselja, ampak zaradi tega postanejo veliko bolj zdravi. Dandanes je večina otrok popolnoma odklopljenih od narave in redko preživijo čas na prostem.

Starši veliko bolj skrbijo za higieno in varnost. Večina jih ima raje, ko otroci preživijo čas doma. Ponavadi si čas krajšajo s tablico ali mobilnim telefonom.

Richard Louv je opravil intervju s približno 3000 družinami in po več pogovorih z otroki ugotovil, da se mnogi od njih niso hoteli igrati zunaj. Definitivno je bolj zabavno, če se zabavate s tem, kar ponuja tehnologija.

Naši otroci in otroci naših otrok so generacije, ki so popolnoma odklopljene od narave.

Malo umazanije

Malo umazanije ne bo nikomur škodilo. Tako Richard Louv, kot pediatrinja Maria Carvalho poudarjata, da morajo biti otroci v stiku z mikroorganizmi, ki jih najdemo v zemlji in travi. Zahvaljujoč temu se lahko njihov imunski sistem pravilno razvija.

Čeprav je čiščenje blatnega nereda težavno, je vredno najti zlato sredino med zabavo in presežkom.

Tovrstne nesanitarne igre so resnično potrebne za pravilen otrokov razvoj.

Maria poudarja, da stik s to vrsto bakterij podpira normalen razvoj imunskega sistema pri otrocih. Tako bodo v prihodnosti bolje zaščiteni pred boleznimi in alergijami.

 

Ustvarjalni in zdravi
Dejavnosti na prostem spodbujajo ustvarjalnost, zmanjšujejo stres in omogočajo širši kognitivni razvoj. Enako velja za hišne ljubljenčke.

Glede na raziskavo, objavljeno v Journal of Allergy and Clinical Immunology, imajo otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki, manjšo verjetnost, da bodo kasneje razvili alergije.

Psi in mačke zagotavljajo stalno raven endotoksinov, vrste bakterij, prisotnih v prahu in okolju, kar na koncu krepi otrokov imunski sistem.


Otrokov imunski sistem
Imunski sistem je tisto, kar nas ščiti pred zunanjimi napadi bakterij, ki lahko ogrožajo naše zdravje. Po odkritju povzročiteljev bolezni in okužb se začne boj proti njim.

Da pa imunski sistem pravilno deluje, se mora najprej prilagoditi mikroorganizmom od zunaj. Z odraščanjem otroci postajajo vse bolj odporni na nekatere mikrobe.

Zdravi otroci

Brez stika z mikroorganizmi postane imunski sistem dovzetnejši za dejavnike, ki ne smejo biti patološki, na primer cvetni prah ali živalski prhljaj, ki povzroča alergije .

Louv dodaja, da je telesna aktivnost, pri kateri se otroci ukvarjajo zunaj doma, zdrava zaščita pred debelostjo.

Dejstvo je, da debelost prizadene pomemben del populacije, vključno z otroki, zaradi dejstva, da ves prosti čas običajno preživijo za zaprtimi vrati.

Pomanjkanje časa za igranje zunaj, je grožnja otrokovemu psihofizičnemu zdravju.

Komentiraj

Popularno

Domov