Zanimivo

Poglejte, koliko bi naj po novem znašala socialna pomoč? Kdo bo še hodil v službo?

Ministrstvo predlaga dvig denarne socialne pomoči za dobrih deset odstotkov. Višjo pomoč bi lahko prejemali že spomladi.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je predlagalo zvišanje denarne socialne pomoči. Ta bi namesto sedanjih 297 evrov po novem znašala 331 evra, kar je za dobro desetino več. Če bo predlog sprejet, bi lahko višjo denarno socialno pomoč upravičenci, teh je v Sloveniji okoli 55 tisoč, pričeli prejemati že maja prihodnje leto.

Leta 2009 so osnovni minimalni življenjski stroški, ki omogočajo preživetje samske odrasle osebe (najnujnejše izdatki za življenjske potrebščine), znašali 385,08 evra. Zaradi realno nizke minimalne plače (in tudi povprečne plače) in posledično nesprejemljivega razmerja med denarno socialno pomočjo in najnižjimi plačami oziroma med socialnim varstvom in trgom dela, se je osnovni znesek minimalnega dohodka leta 2010 določil v višini 75 % oziroma v višini 288,81 evra, kar je takrat predstavljalo okoli 50 % neto minimalne plače.

Z novo raziskavo je bilo ugotovljeno, da višina osnovnih minimalnih življenjskih stroškov znaša 441,67 evra.

Vir: MDDSZ
Komentiraj


Popularno

Domov