Triki

Pred spanjem pod posteljo položite kos mila. Zgodilo se bo nekaj izjemnega!

Sindrom nemirnih nog je v Sloveniji zelo pogost, saj ga opažamo pri vsakem desetem človeku. Lahko je izjemno neprijeten in zaradi njega izgubite dragocene ure spanca.

Gre za zbadanje, srbenje, ščemenje, napetost, trganje ali mravljinčenje, ki se najpogosteje pojavlja v mečih, pa tudi stopalih in stegnih. Čutite nepremagljivo potrebo po premikanju nog, da bi omilili nelagodne občutke.

Ti občutki se pri večini bolnikov pojavijo v postelji pred spanjem, zato težko zaspijo in so čez dan utrujeni. Ponoči, ko želimo zaspati, žal ne pride v poštev najlažja rešitev za olajšanje sindroma nemirnih nog – hoja. Težave pa so pri nekaterih prisotne tudi podnevi, ko je treba mirovati – v pisarni, med vožnjo (ko sami ne vozimo), v kinu, v čakalnici …

Za sindromom nemirnih nog trpi dvakrat več žensk kot moških. Pogosto je deden. Povezujejo ga s pomanjkanjem dopamina in železa. Včasih se lahko pojavi zaradi drugih zdravstvenih težav (npr. ledvične bolezni, sladkorna bolezen, revmatoidni artritis, težave z venami), vendar še vedno ne poznamo natančnega vzroka zanj. Tudi učinkovitega zdravila, ki bi delovalo pri večini bolnikov, še niso odkrili.

Ker sindrom nemirnih nog že tako dolgo bega znanost in bolnike, še toliko bolj preseneča preprosta rešitev, ki je pomagala že tisočim. Verjetno ga imate že doma, drugače pa se odpravite v trgovino, kjer vas bo stal kakšen evro. Gre za kos trdega mila, ki ga pred spanjem postavite pod posteljo na mestu, kjer imate med spanjem noge.

Nekateri priporočajo, da milo položite kar pod rjuho (najprej ga zavijte v tanko tkanino ali nogavico). Vsakih nekaj tednov nato z nožkom odstranite zgornjo plast mila ali pa uporabite nov kos.

Vemo, zveni nenavadno in znanost še ni potrdila učinkovitosti te metode, a številni ljudje poročajo, da jih je rešila nelagodja in zdaj spijo bolje. Poskusite tudi vi!

Delimo naprej.

 

Vir: druzina.enaa.com

Komentiraj


Popularno

Domov