Recepti

REŠITEV ZA KADILCE: Dve živili, ki vračajo pljuča v življenje!

Najboljše od vsega, to lahko kupite v vsaki trgovini!

Pljuča so zelo občutljiv organ in zaradi tega je pljučni rak tako peklen.

Vendar pa nova raziskava trdi, da čeprav te škode ni mogoče popolnoma odpraviti, lahko določena hrana pozitivno vpliva na pljuča.

Znanstveniki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa so ugotovili, da uživanje paradižnika in jabolk pospešuje obnovo pljuč, poškodbovanih od kajenja. Gre za najnovejšo študijo, objavljeno v Evropski reviji za respiratorne bolezni, kjer navajajo, da redno uživanje paradižnika in jabolk lahko upočasni tudi proces naravnega staranja pljuč, predvsem pri ljudeh, ki nikoli niso kadili.

Raziskovalci so leta 2002 analizirali prehranske navade in pljučno funkcijo več kot 650 odraslih. Več kot desetletje pozneje so istim ljudem opravili teste funkcij pljuč. Udeleženci iz Norveške, Nemčije in Združenega kraljestvaso izpolnili še vprašalnike o prehranskih navadah, izmerili so tudi njihovo kapaciteto pljuč.

Desetletna raziskava ugotavlja, da zaužitje dveh paradižnikov na dan ali treh porcij sadja, najbolje jabolk, še kako pomagajo pri ohranjanju oziroma obnavljanju funkcije pljuč, ki izrazito upada predvsem pri kadilcih. Tisti, ki so pojedli manj kot eno porcijo sadja ali paradižnika na dan, niso kazali enakih rezultatov.

Tudi nekadilcem je koristilo takšno redno uživanje paradižnikov oziroma jabolk, kar kaže na to, da pljuča slabijo tudi s staranjem, pri ljudeh, ki nikoli niso kadili.

Po besedah avtorice študije Vanesse Garcia-Larsen , pljučna funkcija začenja upadati pri starosti 30 let, kako hitro pa je seveda odvisno od številnih zdravstvenih dejavnikov: ” Študija kaže, da prehranjevanje s paradižniki in sadjem zmanjšuje posledice upadanja funkcije pljuč in pomagajo pri popravljanju škode zaradi kajenja.

Priporočila o uporabi tovrstnih diet bi lahko postala eden od načinov boja proti naraščajočem diagnosticiranju KOPB po vsem svetu,” je dejala Garcia-Larsen.

Čeprav študija pravi, da prehrana, ki vključuje paradižnik in sadje pomaga pri obnovi pljuč, to ne velja za predelani paradižnik, ki ga najdemo na pizzi ali v špagetih: “Začnite jesti sveže paradižnike!,” dodaja strokovnjakinja.

vir: alo.rs, zurnal24.si

Komentiraj


Popularno

Domov