Zanimivo

SLOVENIJA: Kaj se bo leta 2018 zgodilo z minimalno plačo?

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je napovedala, da se bo minimalna plača v letu 2018 dvignila nad prag tveganja revščine. Kmalu bodo predstavili tudi predlog, po katerem bo denarna socialna pomoč za samske višja. Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak pa je dejala, da v Sloveniji kot bogati družbi ne bi smelo biti revnih.

Poleg tega bo kmalu predstavljen predlog, po katerem naj bi samski prejeli višjo denarno socialno pomoč. “V bogati družbi, kar Slovenija je, se ne bi smeli sprijazniti s tem, da nekateri med nami živijo v revščini,” je dejala izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak na včerajšnjem odprtju kongresa slovenskih humanitarnih organizacij v Ljubljani.

 

Stopnja tveganja revščine v Sloveniji je bila po zadnjih podatkih, ki se nanašajo na leto 2016, 13,9-odstotna, kar je 0,4 odstotne točke manj kot leto prej. Znižala se je tudi stopnja tveganja socialne izključenosti, ki je lani znašala 18,4 odstotka. Kljub izboljšanju pa so rezultati slabši pri samskih osebah in pri starejših, je opozorila ministrica. Pomembno pa se je popravilo stanje pri tveganju revščine za otroke, je izpostavila.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je poudarila, da sistem države blaginje brez humanitarnih organizacij ne more delovati. Država pa mora zagotavljati sistemske pogoje za preprečevanje revščine in socialne izključenosti ter delovanje humanitarnih organizacij, je dodala.

VIR: Slovenske Novice

Komentiraj


Popularno

Domov