Recepti

Spijete tri skodelice kave na dan? Preverite, kaj to pomeni za vaš organizem!

Dišeča jutranja kava je razvada, ki se ji ni pripravljen odpovedati marsikdo. A kot pravijo strokovnjaki, za to niti ni potrebe. Če jo pijemo v priporočenih merah, nas namreč lahko obvaruje celo pred kapjo.

Švedski raziskovalci iz Karolinškega inštituta v Stockholmu so v svoji obsežni raziskavi, ki je potekala vse od 60. let do leta 2011, ugotovili, da imajo ljudje, ki spijejo dve skodelici kave na dan, kar 14 odstotkov manjše možnosti za kap in razvoj krvnih strdkov.

Tisti, ki spijejo skodelico več, pa te možnosti zmanjšajo za 17 odstotkov. Kava je namreč bogata z antioksidanti, ki preprečujejo kopičenje lipoproteinov ali slabega holesterola v možganih, kar je pogost vzrok za krvne strdke.

Zanimivo je tudi, da je določen tip zdravilnih antioksidantov le v kavi in jih ne najdemo v drugih kofeinskih pijačah, kot je na primer čaj.

A še preden pristavite veliko posodo kave na ogenj, naj vas opozorimo, da je študija pokazala tudi, da lahko prevelike količine kave zmanjšajo učinkovitost antioksidantov in imajo tudi nekatere druge negativne učinke.

Tako strokovnjaki svetujejo, da jo pijete v priporočeni meri. Dve do tri skodelice na dan bodo dovolj.

VIR: vizita.si, vecernji.hr

Komentiraj


Popularno

Domov