Narava

Ste vedeli kaj se skriva za modrimi očmi?

plwvo

»Vsi smo imeli rjave oči«, je povedal Hans Eiberg z oddelka za celično in molekularno medicino na v univerzi v Kopenhagnu. Mutacija je prizadela tako imenovani OCA2 gen, ki je vključen v produkcijo melanina, pigmenta, ki daje barvo našim lasem, očem in koži.

Po novih raziskavah imajo ljudje z modrimi očmi skupni gen. Skupina znanstvenikov je odkrila, da je nastanek modrih oči povezan z genetsko mutacijo. Mutacija se je pojavila od 6000 do 10.000 let nazaj. Pred tem časom modre oči sploh niso obstajale. »Genetska mutacija, ki je prizadela OCA2 gen v naših kromosomih, je povzročila ‘preklop’, ki je dobesedno preprečil možnost nastanka rjavih oči,« je dodal Eiberg.

MODRE OČI – PRI VSEH ENAK TIP MUTACIJE

Eiberg je s svojo ekipo raziskal DNK mitohondrijev (celic, ki so odgovorne za proizvod energije celicam) modrookih posameznikov iz različnih dežel, vključno z Jordanijo, Dansko in Turčijo. Genetski material prihaja od ženskega spola, kar pomeni, da sledi materinski liniji. Posebej so proučevali zaporedje DNK na OCA2 genu ter genetske mutacije povezane z zaustavitvijo proizvodnje meanina.

Pokazalo se je, da so se tekom generacijhans eiberg, segmenti DNK-ja naših prednikov pomešali, tako da ima vsak posameznik svojsko zaporedje. Nekateri od teh segmentov pa so ostali »nepomešani« in jih imenujemo haplotipi. Če imajo posamezniki enake haplotipe, pomeni, da je tako zaporedje nastalo pri naših prednikih ne dolgo nazaj. DNK zaporedje ni imelo dovolj časa, da bi se »pomešalo«.

Eiberg je še povedal: »Izkazalo se je, da imajo tako na Danskem kot v Jordaniji, vsi ljudje z modrimi očmi enak haplotip. Vsi imajo popolnoma enako genske spremembe, ki so vse povezane s to edino mutacijo, ki povzroča modre oči«.

 SO SI VSI MODROOKI V SORODU ?

Mesto mutacije se nahaja na genu tik ob OCA2 in tako omeji njegovo delovanje, ne pa tudi popolnoma blokira. Omejeno delovanje gena povzroča zmanjšano produkcijo melanina v šarenici, kar rjavo barvo oči »razredči« v modro. Če bi bil OCA2 gen popolnoma blokiran, bi bile naše oči, lasje in koža brez melanina, tako stanje pa imenujemo albinizem.

Prav stopnja melanina (za njegovo proizvodnjo je odgovoren omenjeni OCA2 gen) v šarenici določa barvo oči – od rjave do zelene. Posamezniki z rjavimi očmi imajo čisto samosvoje zaporedje dela DNK, ki nadzoruje proizvodnjo melanina, medtem ko imajo ljudje z modrimi očmi zelo majhno stopnjo spremembe v zaporedju DNK, ki določa njegovo proizvodnjo.

»Izmed 800 oseb, le ena oseba ni ustrezala danim ugotovitvam – toda njena barva oči je bila modra s samostojno rjavo liso,« je še povedal Eiberg.

Iz tega lahko z gotovostjo sklepamo, da so vsi posamezniki z modrimi očmi povezani z istim prednikom. Vsi so podedovali enako mutacijo na točno določenem delu njihove DNK vijačnice. Znanstveniki so izsledke objavili v reviji Human Genetics.

Click to comment

popularno

To Top

 

.