Zanimivo

Tako se lahko izognete kazni, če vas policija dobi na radar!

Če vas policija ujame na stacionarni radar, je načeloma za prekršek odgovoren lastnik vozila, če storilec ni popolnoma znan.

Velikokrat namreč iz fotografije ni razvidno kdo je vozil vozilo ujeto na radarsko kontrolo. Policisti pa že vrsto let tarnajo zaradi pravnih lukenj, ko skušajo oglobiti lastnike vozil, ujetih zaradi prehitre vožnje na stacionarnih merilnikih hitrosti.

Pri takšnih meritvah vozilo namreč ni ustavljeno, tako da voznika ni mogoče takoj soočiti s prekrškom, obvestilo o kazni se namreč pošlje na naslov, kjer stanuje lastnik vozila. Če vozila ni upravljal lastnik vozila v času prekrška lahko voznik zavrne plačilo, če obrazloži, da vozila ni upravljal on. Imeti mora tudi trden alibi, kar pa je v praksi dovolj že če priloži račun od kake pijače iz katerekoli lokacije.

Posledice teh lukenj v zakonu slovenski kršitelji sicer pridno uveljavljajo. Navajajo namreč da so vozila ujeta na radar upravljale različne izmišljene osebe kot npr. superman, Wayne Gretzky, včasih pa navedejo tudi osebe, ki jih najdejo v tujih telefonskih imenikih in se tako izognejo kazni.

“V primerih, ko lastnik dokaže, da v času kršitve ni mogel upravljati vozila (bil v službi, na potovanju…) se postopek ustavi – na podlagi predloženih dokazov postopek lahko ustavi že prekrškovni organ ali v nadaljevanju sodišče.

V opisanih primerih se več ne ugotavlja odgovornosti za konkretni prekršek,” so za spletni portal Žurnal24 prikimali na policiji, kjer imajo še večje težave v primeru iskanja odgovornih oseb podjetij s sedeži v tujini. Kršitelji se tako uspešno izognejo kazni za nekaj, česar na cesti ne bi smeli narediti in s čimer so morda resno ogrožali druge udeležence.

Na takšen način se torej lahko izognete kazni, če vas ujame stacionarni radar. Opozarjamo pa vas, da vozite po predpisih, saj hitro lahko nastrada kakšen nedolžen človek. Boste lahko živeli s krivdo?

Vozimo pametno in previdno!

Komentiraj


Popularno

Domov