Zanimivo

Teh 6 položajev, v katerih vaš pes spi, razkriva stanje v katerem se nahaja. Ne prezrite jih!

Zelo zanimivi so načini, s katerimi nam naši ljubljenčki poskušajo nekaj povedati …

Skozi leta skupnega življenja se pasji lastniki naučimo prepoznati drobne znake, ki nam jih naši psi dajejo v komunikaciji z nami. Včasih je že poseben način mahanja z repom, poseben zvok ali le pogled dovolj, da vemo kaj naš kuža želi ali razmišlja. Poleg teh majhnih znakov, ki so značilni za vsakega psa posebej pa obstajajo tudi tisti, ki so skupni vsem psom in nam veliko povedo o pasji psihi in razpoloženju.

Psi v povprečju prespijo polovico dneva, saj faza REM pri njih obsega zgolj 10 odstotkov spanja, zato morajo počivati večkrat, da se dobro naspijo. Glede na njihovo počutje pa izberejo različne položaje spanja. Ali veste kaj vam s tem sporočajo?

Najpogostejši spalni položaji pri psih:

Spanje na boku

Velika večina psov rada spi na boku. Ta spalni položaj govori o tem, da se pes počuti udobno in varno v svojem okolju, da je samozavesten in zadovoljen. Psi, ki spijo na boku zaupajo svojim lastnikom, so zvesti in veseli.

Spanje v klobčiču

Napogostejši spalni položaj je spanje v klobčiču. Pes bo tačke zvil pod telo, usločil hrbet in rep ovil okoli telesa. V tem položaju pes na naraven način zadržuje telesno toploto in varuje okončine, obraz, vrat in vse pomembne notranje organe.

V tem položaju pogosto spijo psi, ki spijo na prostem in psi, ki so nežni in ljubeči.

Položaj Supermana

Mnogi kužki spijo na trebuščku in obstaja več oblik položajev spanja na trebuhu. Med njimi pa je zagotovo najbolj ljubek položaj Supermana. To je položaj, ko kuža spi na trebuščku in pri tem iztegne tačke naravnost naprej in nazaj kot Superman, ki leti po zraku.

Ker v tem položaju pes velik del telesne površine, ki je ponavadi najmanj odlakan del pasjega telesa, pritisne ob podlago, zato je ta položaj odličen za hitro ohlajanje telesa po aktivnosti. Kužki, ki jim je zelo vroče, bodo neizmerno uživali, če se bodo s trebuščkom stisnili ob hladne ploščice.

Še ena prednost tega položaja je tudi, da lahko pes zelo hitro vstane in je v trenutku na tačkah in pripravljen za akcijo.

Položaj norih tačk

Položaj norih tačk izgleda tako, da se pes uleže na hrbet, pri čemer njegove tačke štrlijo v zrak pod najbolj nenavadnimi koti. Po navadi jih spremlja tudi kakšen nadvse smešen izraz na obrazu, zaradi česar pes izgleda malo prismuknjeno. No, prav nič ni treba skrbeti, saj ta položaj, najbolj od vseh izraža, kako zelo sproščeno in varno se pes počuti v svojem okolju in v vaši družbi, saj v tem položaju izpostavlja vse dele telesa, ki jih psi po navadi poskušajo zaščititi (goltanec, notranji organi ipd.). V tem položaju je pes torej najbolj ranljiv, zato ga zavzame le kadar se počuti popolnoma varnega, sproščenega in ljubljenega.

Na trebuhu

Psi, ki spijo na trebuhu, imajo sprednje tace iztegnjene ob telesu in ne naprej, kot pri položaju Superman. V tem položaju naj se psi ne bi dosti naspali, saj se njihove mišice ne morejo dovolj sprostiti, da bi dosegli fazo REM. Večina psov, ki spi na trebuhu, je zelo nežnih in sramežljivih.

Koma

Položaj »koma« je podoben »norim nogam«, vendar sprednje tace pri tem položaju visijo čez prsi, zadnji taci pa sta v zraku. Pes v tem položaju spi na hrbtu ali na boku. Takšen položaj spanja bi lahko sporočal, da je psu prevroče (predvsem v poletnih mesecih). Hladi se tako, da razkrije svoj hrbet in dvigne vse tace ter se hladi prek blazinic. Ker je izpostavljen najbolj ranljiv del njegovega telesa, pes svojemu lastniku sporoča, da je sproščen in mu zaupa.

 

V katerem položaju pa najraje spi vaš kuža? Napišite v komentar!

Komentiraj


Popularno

Domov