Zanimivo

Veste zakaj nosimo poročni prstan na levi roki? Tukaj so razlogi…

Prstan na prstancu leve roke že na daleč pokaže, da ste poročeni. Prstan na prstancu desne roke pa pokaže zgolj to, da imate radi prstane. Ali ste se kdaj vprašali, zakaj je temu tako? Vzroke je potrebno iskati v eni izmed prvih civilizacij, v antičnem Egiptu. 

Egipčani so verjeli, da skozi prstanec leve roke poteka žila, ki vodi neposredno do človeških src, zaradi česar so jo poimenovali žila ljubezni. Prst je preko te žile tako simboliziral večno povezanost med partnerjema – to “modrost” pa so nato potrdili tudi stari Rimljani.

Po kitajski modrosti imajo vsi prsti svojo simboliko, kar bi nam lahko ponudilo dodaten odgovor, zakaj je poročni prstan na prstancu leve roke, piše Večernji list. Palci simbolizirajo starše, kazalci brate in sestre, sredinci pa predstavljajo samega sebe. Mezinec predstavlja otroke, prstanec pa predstavlja življenjskega partnerja ali partnerko oziroma nekoga, s katerim si nekdo želi preživeti celo življenje.

Leva roka je bila nekoč stigmatizirana
V srednjem veku je bilo biti levičar izredno nevarno. Pogosto so jih preganjali, saj so verjeli, da jih obseda hudič, v Španiji pa je v času inkvizicije to lahko celo pomenilo, da so končali na mučilnici ali na grmadi.

Komentiraj


Popularno

Domov