Zanimivo

Vse, kar rečete o drugih, naj gre najprej skozi tri Sokratova sita!

Na milijone ljudi, žal vsak dan negativno in obremenilno govori o drugih ljudeh.

“TEST TREH SIT”

V stari Grčiji je bil Sokrat znan po tem, da je zelo visoko cenil znanje.

Nekega dne je slavni filozof srečal znanca, ki mu je rekel:

– Veš, kaj sem pravkar slišal o tvojem prijatelju?

– Samo trenutek – ga je ustavil Sokrat. Preden mi karkoli poveš, bi rad, da narediš kratek test. Reče se mu “test treh sit”.

“Test treh sit”?

– Tako je – je nadaljeval Sokrat. Preden se z mano pogovarjaš o mojem prijatelju, bi bilo morda dobro, če premisliš, kaj mi želiš povedati in svoje besede pustiš skozi posebna sita. Zato se imenuje “test treh sit”.

– Prvo sito je sito resnice. SI popolnoma prepričan, da je to, kar mi želiš povedati, resnica?

– Ne – je odgovoril moški, pravzaprav sem samo slišal in …

– V redu – je rekel Sokrat.  Torej ne veš zagotovo, ali je res ali ne. Poskusiva z drugim sitom. Sitom dobrote. Ali je torej to, kar mi želiš povedati, če že ni resnično, vsaj dobro?«

– Ne, ravno nasprotno …

– Torej, je nadaljeval Sokrat, hočeš mi povedati nekaj slabega o njem, pa ne veš, če je res. Še vedno pa lahko narediva test, na voljo imaš še eno sito. Sito uporabnosti. Ali mi bo to, kar bi mi rad povedal o mojem prijatelju, koristilo?

– Pravzaprav ne …

– Torej – je zaključil Sokrat, če mi hočeš povedati nekaj, za kar ne veš, ali je res, ni dobro ali koristno, zakaj bi mi sploh moral kaj povedati?

Sokratova modrost slovi še danes. Zavračal je govorjenje o nebistvenem, govorice in čenče, ker se ni želel obremenjevati z negativnimi energijskimi oblikami. Sokrat je vedel, da si človek z ukvarjanjem z negativnim samo jemlje energijo in veliko slabega priteguje k sebi in nase. Tako deluje temeljna zakonitost življenja.

Vir: balkanpress

Click to comment

popularno

To Top

 

.