Zanimivo

Za lepo življenje: 20 indijanskih zapovedi

Etični kodeks severnoameriških Indijancev nas lahko navdihuje in poskrbi za pomembne spremembe tako v našem mišljenju kot življenju. Hrvaška spletna stran Atma razkriva 20 indijanskih načel, ki naredijo življenje lepše in manj zapleteno.

 1. Vstanite skupaj s soncem in molite. Molite za sebe. Molite pogosto. Veliki Duh bo slišal in uslišal vaše molitve.
 2. Bodite strpni do tistih, ki so krenili s poti. Nevednost, jeza in ljubosumje izvirajo iz izgubljenih duš. Molite, da se vrnejo na pravo pot.
 3. Najdite sebe. Ne pustite, da drugi upravljajo z vašo potjo. To je samo vaš čas. Drugi gredo lahko z vami, a nihče ne more potovati namesto vas.
 4. Bodite obzirni do gostov v svojem domu. Ponudite jim najboljšo hrano in najboljšo posteljo. Do njih bodite iskreni in jim priznajte njihov prav.
 5. Ne vzemite tistega, kar ni vaše – pa naj bo v lasti človeške skupnosti, narave ali kulture. Tega si niste zaslužili, niti dobili. Ni vaše.
 6. Spoštujte vse na Zemlji – ljudi, živali in rastline.
 7. Spoštujte mnenja drugih, njihove želje in besede. Nikoli ne prekinjajte drugih, ko govorijo, jih ne ponižujte in ne zasmehujte. Vsaka oseba ima pravico do svojega mnenja.
 8. Nikoli ne govorite slabo o drugih. Negativna energija, ki jo širite, sploh pa, če v njej uživate, se vam bo večkratno vrnila.
 9. Vsi ljudje delajo napake. Vsaka napaka naj se oprosti.
 10. Negativne misli ustvarjajo bolezni uma, telesa in duha. Vadite biti optimistični.
 11. Narava ni naša, je del nas. Narava je del naše globalne družine.
 12. Otroci so prihodnost. V srca jim vsadite ljubezen, vodite jih z modrostjo in učite o življenju. Ko odraščajo, jim dajte prostor za ‘rast’.
 13. Izogibajte se lomljenju src. Bolečina bo doletela tudi vas.
 14. Vedno bodite iskreni.
 15. Imejte ravnotežje. Duševni, duhovni, čustveni in fizični ‘jaz’ morajo biti enako močni, čisti in zdravi. Okrepite svoje telo, da bi se okrepil vaš um. Rastite v duhovnosti, saj boste tako pozdravili čustvene rane.
 16. Zavestno se odločite, kaj želite biti in kakšni želite biti, nato pa stojte za svojimi dejanji. Vsak je odgovoren za svoja dejanja.
 17. Spoštujte tujo zasebnost in osebni prostor. Ne vmešavajte se v tuje lastništvo, niti ne v sveto in duhovno. To je prepovedano.
 18. Bodite prepričani vase. Ne morete biti ljubeči in pomagati drugim, če niste najprej ljubeči do sebe in če najprej ne pomagate sebi.
 19. Spoštujte verska prepričanja drugih ljudi. Ne silite drugih, da verjamejo v vašo vero.
 20. Delite svojo srečo.

DELITE te zapovedi naprej, naj si še drugi izboljšajo življenje!

Komentiraj


Popularno

Domov