Recepti

Zakaj bi morali hren jesti bolj pogosto? Oglejte si 7 razlogov!

Hrenu delamo veliko krivico, ker ga jemo samo za velikonočne praznike – glede na zdravilne učinke bi ga morali jesti pogosteje

To, kar je ingver za azijsko kuhinjo, bi moral biti hren za evropsko. Hren je enako zdravilen, bogat z minerali in vitamini. Oglejte si 7 razlogov, zakaj bi morali hren jesti vsaj enkrat na teden.

1. Bela korenina hrena krepi imunski sistem. Vsebuje veliko vitamina C, kalija, kalcija, magnezija in fosforja, zelo pomemben pa je celoten kompleks vitaminov B. Hren ščiti pred prehladi, gripo in vnetji.

2. Pekoč okus hrenu daje glikozid sinigrin, ki je odpira dihalne poti in pomaga pri boleznih sinusov. Poleg tega je to snov, ki odganja škodljivce, zato je priporočljivo hren saditi poleg krompirja. Tak hren je tudi manj pekoč in enako zdrav.

3. Naravni antibiotik in konzervans. Hren izredno učinkovito preprečuje rast bakterij in uničuje vse vrste virusov.

4. Hren razstruplja, spodbuja delovanje jeter in pospešuje prebavo. Zaradi hrena gredo strupi hitreje iz telesa.

5. pospešuje delovanje črevesja in krepi črevesno floro. Še posebej je hren pomemben, če jeste veliko mastnih in slanih živil, ker nevtralizira škodljive snovi. Na žalost pa velika noč ni edini dan, ko pojemo več, kot bi smeli.

6. Proti mišični togosti. Hren lajša revmatske bolečine, povečuje gibljivost sklepov, pomaga pri glavobolu … Dovolj je, če kolobar hrena za nekaj minut pritisnete na sence, pa bo glavobol v nekaj trenutkih izginil.

7. Hren je varuh srca, spodbuja prekrvavitev, čisti ožilje in s tem preprečuje bolezni srca in ožilja.

 

VIR: vemkajjem.si

Komentiraj


Popularno

Domov