Recepti

Zakaj tega nismo vedeli že prej? Pritisnite čebulo na roko in nekaj minut kasneje-ČUDEŽ!

Ne samo, da je to nepogrešljiva sestavina številnih jedi, ampak je pravi čudež, ko gre za zdravljenje nekaterih bolezni in zdravstvenih težav!

To je nekaj načinov, kako jo lahko učinkovito uporabljate.

Pozdravite čebelji pik

Čebelji pik lahko zelo zaboli, toda če pri roki nimate nikakršnega sredstva iz lekarne, uporabite čebulo. Nasekljajte rezino čebule in jo pritisnite na mesto vboda. Čebula bo hitro omilila bolečino. Če pa ste na čebelji pik alergični, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Pri blaženju opeklin

Čebulo prerežite na polovico in jo položite na opečeno mesto. Pustite, dokler bolečina ne popusti. Sok iz rdeče čebule pomirja opečeno kožo, pospeši njeno obnovo in je naravni antiseptik, kar pomeni, da omili tveganje za okužbe ter s tem za trajnejše poškodbe kože.

Naravni pesticid

Sredstvo za odganjanje škodljivcev z rastlin z vašega vrta lahko naredite doma. V mešalniku zmešajte štiri čebule, dva stroka česna, dve žlici popra in liter vode. V drugi posodi zmešajte dve žlici tekočega mila in sedem litrov vode ter tej mešanici dodajte pripravljeno zmes s čebulo in česnom. S tem pripravkom poškropite rastline, ki so v nevarnosti pred napadom škodljivcev.

Čebula proti krhkim nohotom

Če so vaši nohti lomljivi jih večkrat dnevno natrite s sokom čebule.

Zloščite medenino

Čebula je učinkovito loščilo za medeninaste izdelke. Nekaj čebul dajte v globljo ponev ali lonec in dodajte le toliko vode, da jih prekrije. Čebulo zavrite in kuhajte na zmernem ognju dve uri, nato pa vodo uporabite za loščenje izdelkov iz medenine.

Odstranite rjo z nožev

Če se je na vaših nožih pojavila rja, pri njenem odstranjevanju namesto po kemičnih preparatih raje posezite po naravnih – na primer po čebuli. Z njo boste to zlahka dosegli. Z nožem preprosto zarežite v celo čebulo in “podrsajte” po njej. Postopek večkrat ponovite. Če je na vašem nožu več rje, boste morda potrebovali dve čebuli.

Neprijetne vonjave po barvanju ali beljenju

Ker se po rezanju čebule vztrajno trudimo odstraniti vonj z rezalnih desk, je zanimivo, da nam prav čebula pomaga pri odstranjevanju vonja po barvah za dom. Po barvanju ali beljenju sten ali barvanju lesenih oziroma drugih površin je vonj po barvi lahko v prostoru prisoten še nekaj časa. To morda ne predstavlja velikih težav v dnevnem prostoru, v spalnici pa vsekakor ni prijetno biti v takšnem okolju. Po barvanju v prostor postavite nekaj skled z vodo, v katere ste vstavili koščke sveže narezane čebule. Ti bodo neprijetne vonjave vpili že po nekaj urah.

Neubogljivi ljubljenčki

Če vaša mačka ali kateri koli drug ljubljenček uničuje pohištvo ali opravlja potrebo na nedovoljenih mestih, si pri tem pomagajte s čebulo. Na prostore, kjer je povzročena škoda, nanesite narezano čebulo in naslednjič bo vaša živalca odnehala pred podobnimi dejanji. Mačke in psi niso ljubitelji vonja čebule.

Komentiraj


Popularno

Domov