Zanimivo

Zavojček cigaret želijo podražiti na 11,30€!

Nabavite zaloge! ????

Kadilci bodo v Nemčiji morali v prihodnosti plačati posebne stroške z vsakim paketom cigaret, da bi uredili visoke stroške zdravljenja.

Približno 2,50 evra bi stala vsaka škatla poleg tega, da bi imeli nadzor nad visoko posledično škodo. Za razliko od davka na tobak, ki se je do sedaj uporabljal le za krpanje splošnih proračunskih lukenj, bi ta denar lahko prišel neposredno v sistem zdravstvenega varstva.

Povprečno je okoli 35 milijard evrov stroškov zdravljenja (od leta 2012), kot posledica kajenja: navsezadnje kadilci pogosto trpijo zaradi življenjsko nevarnih bolezni, kot so tumorji in kardiovaskularni problemi. To zavarovalnice in državo stane ogromno denarja.

Tukaj so še dodane zdravstvene težave, povezane z delom. Po izračunih kadilec stane delodajalca približno 2000 evrov na leto, kot poroča zvezno združenje malih in srednje velikih podjetij (BVMW).

Davek na tobak (okoli 14 milijard evrov) sam ne more nadomestiti teh ogromnih stroškov. Medtem ko je promet industrije cigaret 25 milijard evrov, ti stroški presegajo 50 milijard evrov v sistemu socialne varnosti.

Da bi lahko kompenzirali tudi izdatke za izgubo dela in izgubo produktivnosti kadilcev, bi moral paket cigaret stati 11,30 EUR.

Komentiraj

Popularno

Domov