Galerije

Želel je renovirati hišo, nato pa ugotovil, da je za njegovo steno v kleti, živelo 20.000 ljudi!

Nekateri ljudje uporabljajo klet za shranjevanje steklenic vina ali morda starih stvari. Toda človek v Turčiji je nehote odkril skrito celotno mesto v svoji kleti.

Odkrili so jo leta 1963 v mestu Derinkuyu, v pokrajini Nevşehir, znani tudi kot Kapadokiji. Staro hišo je bilo treba preoblikovati in med drugim tudi porušiti steno v kleti. Za njo je bila soba, za katero ni vedel nihče. Toda, ko so vstopili v sobo, so kmalu spoznali, da to ni le en prostor, ampak celo mesto!

To je podzemno mesto Derinkuyu. Od takrat so odkrili osem nadstropij. Zgornje etaže so v glavnem sestavljene iz spalnic, ampak kot vsako mesto je bilo veliko več tudi tam: preše za grozdje, kompleks samostanov in najgloblje celo cerkev.

 

 

Ti ljude in živali niso umrli zaradi pomanjkanja kisika, saj je imel tale kompleks odlično prezračevanje. Arheologi domnevajo, da bi lahko tu živelo do 20.000 ljudi. Menijo, da so izkopali komaj eno četrtino mesta.

Ena od številnih teorij za funkcijo podzemnega mesta Derinkuyu je, da je podzemno mesto služilo kristjanom, ki so se skrivali pred preganjanjem s strani Turkov. Dokaze o tem najdemo v risbah vklesanih v stene.

Morda resnična zgodba o nastanku tega podzemnega mesta nikoli ne bo povsem pojasnjena.Ampak še naprej lahko občudujemo veliko delo in iznajdljivost tistih, ki so zgradili nekaj tako kompleksnega in to tako globoko.

Click to comment

popularno

To Top

 

.