Zanimivo

Zgodba, ki vam bo odprla oči: Sinu je želel pokazati lekcijo, na koncu pa jo je dobil sam.

Sinova reakcija mu je orosila oči!

Živel je bogat moški, ki je imel zelo razkošno življenje in mu ni nikoli nič manjkalo. Kljub temu je bil preprostega srca in to je želel pokazati tudi svojemu 7-letnemu sinu. Želel mu je odpreti oči, da bi čimprej spoznal, da bogastvo prihaja znotraj nas in se ne meri v materialnih dobrinah ali denarju. Ker ni vedel, kako bi mu to razložil se je odločil, da mu bo to raje pokazal.

Nekega dne ga je tako posadil v avto in odpeljal naokrog. Ustavila sta se na veliki kmetiji, kjer je živela revna družina ter jih vprašala, če bi lahko z njimi preživela nekaj dni. Velikodušno so jih sprejeli, jima ponudili prenočišče ter jima pokazali, kako živijo oni.

Ko sta se vrnila domov, je oče sina vprašal, če je užival na počitnicah ter če mu je bilo všeč takšno življenje. Sin je odgovoril: ”Všeč mi je bilo, očka!”

Oče je nato z vprašanjem nadaljeval: ”Sinko, pa se zavedaš, kako zelo revna je bila ta družina?” Sin je brez premisleka odgovoril: ”Seveda vem!”

Oče je presenečeno pogledal in ni bil čisto prepričan, če sin razume kaj ga sprašuje, zato je nanj ponovno pritisnil: ”Torej sinko, če veš, potem pa mi povej kaj si se naučil iz teh počitnih pri tej revni družini? Kaj vse si tam videl?”

Fant ga je nekaj časa gledal, nato pa spregovoril: ”Opazil sem, da imamo mi enega psa, oni pa jih imajo kar štiri. Mi imamo zunaj velik bazen, oni pa imajo ulico, ki sega v neskončnost. Na našem vrtu ponoči prižgemo lučke, na njihovem pa lahko vidiš nebo polno svetlečih zvezd. Imamo zelo veliko teraso, oni pa imajo dvorišče, ki sega daleč v daljavo. Mi gremo po hrano v trgovino, oni pa znajo svojo pridelati kar doma. Mi imamo okoli hiše ograjo, ki nas varuje, oni pa imajo veliko prijateljev, ki pazijo drug na drugega.”

Oče je za trenutek obstal, saj ni pričakoval, da bo dobil tako širok odgovor. Sin je nato stopil do njega, ga pogledal v oči  in mu rekel: ”Ja očka, šele zdaj vidim, kako zelo revni smo mi!”

Oče ni mogel verjeti besedam, ki so prihajale iz ust njegovega 7-letnika, zato ga je pogledal s solzami v očeh, ga objel ter vedel, da je dobil točno tisto kar je iskal – sinovo spoznanje, da je bogastvo znotraj nas samih.

Nauk zgodbe:

Ta zgodba nas lahko nauči, da otroci vidijo sliko življenja veliko bolj popolno, kot odrasli. Mi namreč prevelikokrat pozabimo, kaj imamo in se vse preveč oziramo na to, česa nimamo. Vse je odvisno od nas samih in iz katerega zornega kota gledamo na stvari in življenje samo. Zato je dobro, da ohranimo otroka v sebi in gledamo stvari drugače in ne tako črno kot ponavadi.

Komentiraj


Popularno

Domov