Zanimivo

Znanstveniki so odkrili pomemben razlog, zakaj bi morali popoldne malce zadremati!

Tudi vi radi popoldne ležete k počitku? 

Občasno dremkanje čez dan, enkrat do dvakrat na teden, lahko skoraj prepolovi tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap, je pokazala švicarska študija.

Znanstveniki so preučevali povezavo med povprečnim trajanjem dnevnega spanja in njegovo pogostostjo, ter tveganjem za srčni infarkt, možgansko kap in srčno popuščanje.

Študija CoLaus, objavljena v reviji Heart, je pet let spremljala spalne navade 3.462 naključno izbranih prebivalcev Lausanne v Švici, starih od 35 do 75 let, in njihovo zdravstveno stanje.

Kot je pokazala švicarska študija, imajo ljudje, ki si enkrat do dvakrat na teden privoščijo popoldanski spanec, le polovične možnosti, da bi jih zadela kap ali infarkt.

To pa ne velja za tiste, ki se k popoldanskemu počitku uležejo bolj pogosto ali kar vsak dan, piše Daily Mail.

V tem času so zabeležili 155 kapi ali infarktov, le-teh pa je bilo bistveno manj pri tistih, ki so si do dvakrat tedensko privoščili popoldanski počitek.

Dr. Yue Leng in dr. Kristine Yaffe iz kalifornijske univerze v San Franciscu sta dejala, da je raziskava izziv, vendar obetavno področje s potencialno pomembnimi vplivi na zdravje.

“Čeprav ostaja več vprašanj, kot odgovorov, je čas, da začnemo odkrivati pomen dnevnega počitka za zdravo srce.”

Pomanjkanje spanca povzroča aterosklerozo, pri kateri gre za proces odlaganja maščob v steno arterij in mašenje teh žil, ki iz srca dovajajo kri vsem organom v telesu.

Strokovnjaki pravijo, da je najbolje spati osem ur, s popoldanskim spancem pa lahko nadoknadimo, če smo ponoči spali manj.

 

 

 

Komentiraj

Popularno

Domov