Nekategorizirano

ZNANSTVENO DOKAZANO: Ta živila nas spravijo v slabo voljo!

ZAKAJ ŽELODEC VELIKOKRAT IMENUJEMO KAR ‘DRUGI MOŽGANI’? NAŠ PREBAVNI SISTEM NAMREČ PROIZVEDE OKOLI 90 ODSTOTKOV SEROTONINA, HORMONA, KI SKRBI ZA DOBRO POČUTJE. IN DA BI SE RES DOBRO POČUTILI, SMO POGLEDALI, KATERA HRANA NAS ZNANSTVENO DOKAZANO SPRAVI V SLABO VOLJO.

Teh 7 živil vas znanstveno dokazano spravi v slabo voljo:

DIETNE PIJAČE

Aspartam, umetno sladilo v priljubljenih dietnih pijačah, vsebuje aminokislino fenilalanin. V nekaterih znanstvenih študijah, kot je ta iz ameriškega inštituta za zdravje, so dokazali, da fenilalanin ovira proizvodnjo serotonina. Morda namesto dietne pijače naslednjič izberete skodelico črnega ledenega čaja ali pa kavo.

ŽITA IN ŽITNE PLOŠČICE

Ni potrebe, da bi se jim popolnoma izognili, a poskrbite, da izberete tiste, ki imajo manj kot 8 gramov sladkorja. Veliko žitnih ploščic ima namreč visoko vsebnost sladkorja, ki sicer zagotavljajo začasno energijo, ki pa ji hitro sledi utrujenost. Ko namreč sladkor pade pod mejo normale, se sprosti stresni hormon, kar povzroči nihanje razpoloženja.

Raje posegajte po domačih žitnih ploščicah.

Raje posegajte po domačih žitnih ploščicah.

PAKIRANE SLADKARIJE

Ni skrivnost, da sladkor ni naš zaveznik. A sladkarije, ki jih kupite v trgovini, so po navadi narejene z umetnimi barvili, ta pa so bila večkrat povezana z zmanjšano pozornostjo in hiperaktivnostjo, zlasti pri otrocih.

HITRA PREHRANA

Hitra prehrana je polna trans maščob. Delno hidrogenirana olja namreč podaljšajo življenjsko dobo hrane, hkrati pa zmotijo ravnotežje omega 3 v našem telesu. Raziskovalci na univerzi v Pittsburgu domnevajo, da so nizke ravni maščobnih kislin povezane s pesimizmom, depresijo in agresijo.

MARGARINA IN RASTLINSKA MAST

Gre za trans maščobe, ki naj bi, kot smo že omenili, skrbele, da postanemo slabe volje.

SLANI PRIGRIZKI

Ko kupujete slane prigrizke, vedno preverite embalažo. Veliko teh namreč vsebuje MSG (mononatrijev glutaminat), ojačevalec okusa, ki je dodan večini predelane in vnaprej pripravljene hrane. Ta naj bi celo povzročal strašne glavobole, šibkost ter utrujenost.

KONZERVIRANA HRANA

Hrana v pločevinkah lahko prav tako skriva MSG in presežek natrija. Poiščite pločevinke, ki so ”BPA-free”. Nekatere študije, kot je ta iz Yala, so pokazale, da BPA posega na območje možganov, ki uravnavajo razpoloženje in nastanek spomina.

Click to comment

popularno

To Top

 

.