Zanimivo

Zobozdravniki so iz ust 7-letnika izpulili 526 zob!

Indijski zobozdravniki so julija s kirurško operacijo iz ustne votline sedemletnemu dečku izvlekli 526 zob, poroča Business Insider.

P. Ravindranatha so starši 11. julija pripeljali na pregled zaradi oteklin in bolečin v desnem predelu spodnje čeljusti.

Rentgen in CT preiskava v dečkovih ustih sta razkrila trorbo “podobno vreči” z več kot 500 zobmi, je dejala P. Senthilnathan, profesorica ustne in maksilofacialne kirurgije na šoli za zobozdravstvo in bolnišnici Saveetha v mestu Chennai.

“S takšnim primerom se še v praksi nismo srečali, čeprav je to stanje opisano v medicinski literaturi,” je dejala Pratibha Ramani, profesorica in vodja oddelka za oralno in maksilofacialno patologijo.

“Rentgenski in CT-pregledi so pokazali več rudimentarnih zob v tkivu v obliki vrečke” je povedala zdravnica.

S sodelavci so se strinjali, da je treba čim prej opraviti operacijo.

Starši so se s tem takoj strinjali, vendar je bilo potrebnih “nekaj ur”, da so opravili operacijo.

Dr. Sentiilnathanova je dejala, da je olajševalna okoliščina to, da je bilo redko stanje odkrito v zgodnji fazi.

V peturni operaciji so zobozdravniki iz ust sedemletnika izvlekli natanko 526 zob, posnetki pa so pokazali, da so različnih velikosti – 0,1 do 15 milimetrov.

“Izgledali so kot biseri, vzeti iz lupine. Tudi najmanjši zob je imel krono, korenino in sklenino” je dejala dr. Ramani.

Čeprav zdravniki ne vedo natančnega vzroka tega stanja, nakazujejo, da je lahko eden od razlogov tudi genetika.

A menijo, da bi pri tem lahko tudi pomembno vlogo igralo okolje.

Dr. Ramani pravi, da je s svojimi sodelavci začela študijo, s katero bi ugotovili, ali je eden od krivcev za to stanje sevanje signalnih stolpov za mobilne telefone.

Pojasnila je, da bi lahko bila edina dolgoročna rešitev za dečka implantacija zobnih vsadkov v molarnem predelu čeljusti, ko bo dopolnil 16 let.

Podoben primer se je zgodil že leta 2014, ko so zobozdravniki iz ustne votline 17-letnika v Mumbaju izvlekli 232 zob.

VIR: Business Insider

Komentiraj

Popularno

Domov